Иво Лефтеров оглавява временно НЕК

A A+ A++ A

Иво Лефтеров ще поеме поста на изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) до провеждането на конкурс, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Николов.

Досегашният управител на компанията Михаил Андонов беше назначен за ръководител на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и това налага провеждането на конкурса.

Николов определи като добра идеята в България да се построи газова централа. Това коментира той по повод съобщението на ИТАР-ТАСС от вчера, че на площадката в „Белене“ ще се прави паро-газова централа.

„Много добра идея. България има нужда и от газова централа, така че не виждам причина, въпросът е да се намери инвеститор. Ние ще приветстваме всяка една инвестиция. Всичко зависи от инвестициите, зависи от цената на електроенергията, която ще се произведе. Всичко зависи от мощностите, които ще бъдат изведени“, коментира заместник-министърът, цитиран от Дарик.

„Знаете, че в енергийната система са заложени диверсификации на различните видове енергии. Мисля, че няма да имаме проблем да има винаги различни източници като газова централа; имаме възобновяеми източници в Североизточна България, които не могат да бъдат балансирани в момента, една газова централа трябва да ги балансира“, каза още той.

„Ние насърчаваме именно инвестициите на домакинствата, както знаете, облекчаваме максимално покривните конструкции, фотоволтаичните и фасадните съответно. В закона за устройство на територията те ще бъдат узаконени като преместваеми постройки. В закона за възобновяемите източници облекчаваме тотално режима. Така че българските граждани да могат да се възползват максимално, банките, мисля, че ще финансират такива проекти. Аз очаквам бум в съвсем скоро време на именно такива малки проекти“, добави Валентин Николов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »