Дянков връща швейцарското правило при пенсиите

Дянков връща швейцарското правило при пенсиите
Дянков е преразгледал позицията си от миналия ноември и вече иска втори мандат като министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще върне швейцарското правило при определяне на пенсиите от 2013 г., обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Правителството търси варианти увеличението да е поне 3.5-4%. Ще бъде предложен закон за ръководните длъжности, според който председателят на парламента ще има най-високата заплата, каза още Дянков в интервю за в. „24 часа“.

Швейцарското правило предвижда автоматично индексиране наполовина спрямо ръста на БВП и наполовина с инфлацията. Досега се предвиждаше, че от 2013 г. пенсиите ще се осъвременяват само с инфлацията, която за тази година се очаква да бъде около 2%.

„Иска ми се този ръст да е по-голям. С премиера и със социалния министър вече говорим как това да стане. Единият начин е активно търсене на голям инвеститор в Българския енергиен холдинг (парите от приватизацията на държавни фирми трябва да влязат в Сребърния фонд - бел.ред.) и част от парите да отидат за вдигане на пенсиите“, посочи Дянков.

Преди месец финансовият министър заяви, че около 15-20% от БЕХ ще бъдат предложени за продажба през чужда борса.

Освен това ще бъдат приватизирани БФБ – София, и Централният депозитар. За тях се търси голям инвеститор, и то такъв, в който няма държавно участие.

„Смятам, че до есента ще имаме нов мажоритарен собственик на борсата и депозитара“, уточни министърът.

Относно плащанията по външния дълг Дянков заяви, че не е възторжен от идеята да се плащат с еврооблигации.

„Ситуацията на пазарите вече е добра и затова се готвим за излизане на тях“, каза министърът и добави, че ще се опита облигациите да са на по-ниски цени.

„Знаете, че тези, по които идват плащания през 2013 г., са при 7.5% лихва и при 8.25% за 2015 г. Може би ще успеем с поне 2-2.5% да са по-ниски“, обеща Дянков.

Министърът обяви, че се готви закон за ръководните длъжности в държавата, където трябва да се сложи ред и в заплатите им, защото има диспропорции. По думите му заплатата на финансовия министър е в пъти по-малка от шефовете на комисии и 5-6 пъти по-малка от тази на шефа на БНБ.

„Няма как да е така. Най-високата заплата трябва да е на Цецка Цачева – председател на НС, после на президент, после на премиер и т. н. по йерархията“, обясни Дянков.

Относно бонусите на митничари и данъчни Дянков се е отказал от идеята те да са по различна система от държавните чиновници. Министърът обеща, че ще бъдат увеличени заплатите на всички.

Той също така даде да се разбере, че е преразгледал позицията си от миналия ноември и вече иска втори мандат като министър.

„Аз ще се боря да спечелим следващ мандат. Убеден съм, че ще го спечелим. Ако ми се предложи пост в следващото правителство, ще го приема. Има много работа за вършене и търсим хора да я свършат“, подчерта Дянков.

„НДК си отчитам като постижение в този мандат. Имаме голям проект там. От 1 година финансовите резултати на НДК се подобряват, а преди това бе данъчен длъжник и на загуба“, похвали се той по повод състоянието на двореца.

Министърът е наредил цялата печалба за 2011 г. да бъде реинвестирана. В билетния център ще се продават билети за културни събития в цялата страна, не само в София. На покрива на сградата няма да има никакви надписи, на никакви фирми. Той допълни, че цялата сграда ще бъде осветена и върху нея ще има надпис „Национален дворец на културата“.

„Ще го превърнем в прекрасно място за детски забавления. Ръководството на двореца ще търси собственост в поне 5-8 големи града – Русе, Бургас, Варна, Пловдив. В тях ще има малки дворци на културата, за да може всичко, което се прави в София, да се види от повече хора“, каза още Дянков.

#България #финансов министър #Симеон Дянков #швейцарското правило #пенсии #вицепремиер #инфлация #премиер #Българския енергиен холдинг #Сребърния фонд #БЕХ #БФБ #София #Централен депозитар #Цецка Цачева #НС #президент #НДК #Бургас #Русе #Варна #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »