За и против приватизацията на БДЖ -Товарни превози

За и против приватизацията на БДЖ -Товарни превози
Снимка: www.mtitc.government.bg
A A+ A++ A

Промени в БДЖ са необходими, но още не се знае в каква посока да започнат. Най-важният въпрос е дали компанията върви към оздравяване с цел сама да изплава от тежкото състояние, в което се намира, или да бъде приватизирана. Това бе темата на обсъждане на кръгла маса на тема: „Перспективите пред „БДЖ - Товарни превози” - икономически и социален поглед”. В събитието участваха представители на изпълнителната и законодателната власт, социалните партньори, товародатели и спедитори, представители на местните власти, ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД, както и експерти от неправителствени организации.

"По отношение на „БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. В момента изготвяме план за периода 2015-2022 година", коментира изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров.

От страна на управляващите БДЖ има подкрепата за диалог с кредиторите и продажба на вагони.

Владимиров бе категоричен, че проблемите в БДЖ са доста и са натрупвани  дълги години. Разходите също са огромни - правят се сметки за милиони, дори за милиарди левове. Той подчерта, че не се предвижда спиране на влакове. Шефът на БДЖ не е голям оптимист за приватизацията на „БДЖ-Товарни превози", защото дружеството още не е готово за това.

"Планът, който подготвяме е много детайлен. Има сериозна инвестиционна програма, има търсене на решения за погасяване на задълженията и реформи както в пътнически, така и в товарни превози. Реформите са от всякакво естество. Планът ще се финансира със собствени средства и посредством държавата", коментира Владимиров.

Според икономиста Георги Ангелов най-доброто решение за БДЖ - Товарни превози е приватизацията, защото така ще се реши проблемът със свежите ресурси и конкурентноспособността. Той смята, че е няма смисъл компанията да взема заеми за оздравяване, защото никой не би й дал. Причината е, че не успява да погаси старите си задължения.

Лидерът на жп синдиката към КНСБ Петър Бунев заяви, че приватизацията не е най-добрият изход, защото ще пострадат клиентите с малките поръчки, като онези, които поръчват две-три цистерни месечно.

#„БДЖ-Товарни превози" #БДЖ #Владимир Владимиров #Георги Ангелов #Петър Бунев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници