Монти: Родителите на еврозоната „оплескаха” нещата

Монти: Родителите на еврозоната „оплескаха” нещата
„Всичко започна през 2003 г., в почти детските години на еврото“, посочи италианският премиер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Италия Марио Монти заяви, че дълговите проблеми на Европа се коренят отчасти в безотговорното родителство на Германия и Франция в детските години на еврото.

Монти каза пред журналисти в Токио, че с неподчинението си на фискалните правила двете най-големи държави в еврозоната са дали лош пример на останалите страни от континента.

„Всичко започна през 2003 г., в почти детските години на еврото“, посочи италианският премиер, цитиран от АФП и БГНЕС.

„В действителност Германия и Франция не бяха стриктни от гледна точка на публичните дефицити и на дълговете“, допълни той.

Уважаваният технократ, който замени милиардера и медиен магнат Силвио Берлускони през ноември начело на третата по големина икономика в ЕС, заяви, че проблемът е в пренебрегването на правилата, позволяващи годишен бюджетен дефицит не повече от три процента от БВП.

Монти изтъкна, че въпреки препоръките, на среща на министри от правителствата на държавите – членки на ЕС, било решено да не се наказват Франция и Германия за надхвърляне на лимита на дефицита.

„Така двете най-големи страни в еврозоната имаха дефицит със съучастието на Италия, която по това време председателстваше въз основа на ротационната система Съвета на ЕС. Разбира се, че ако бащата и майката на еврозоната нарушават правилата, не можем да очакваме, че страни като Гърция ще се съобразяват с тях“, допълни италианският премиер.

Монти, който говори при посещението си в Япония, беше член на Европейската комисия (ЕК) в първите години на новия век, когато тя препоръча да бъдат налагани санкции на страни, които надхвърлят максимално допустимия дефицит. Европейският съвет обаче наложи вето на инициативата.

#Италия #Марио Монти #премиер #Франция #Германия #еврозона #Гърция #Европа #Токио #Силвио Берлускони #ЕС #Европейската комисия #ЕК #Европейският съвет #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници