Увеличението на военния бюджет на Китай - какви са последиците

Увеличението на военния бюджет на Китай - какви са последиците
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Военният бюджет на Китай за 2015 г. ще е с около 10% повече отколкото за миналата година. Това стана ясно по време на Третата сесия на Общокитайското народно събрание. Това означава, тези разходи се увеличават с темпове, по-бързо от общия процент на растеж на китайската икономика.

Увеличението от 10% означава, че във военна сила ще се вложат 145 млрд. долара. Това ще превърне Китай във втората в света страна по този показател след САЩ, които харчат повече за своите въоръжени сили от следващите осем страни в списъка, взети заедно.

„Увеличението на бюджета за отбрана на Китай винаги изпреварва ръста на БВП", коментира Ричард Битзингер, старши научен сътрудник в училището за международни изследвания към технологичния университет в Сингапур, който изучава китайските военни модели за разходи.

„Но това е първият път, в който разликата ще бъде много, много голяма“, допълва Битзингер и посочва, че "ако икономиката расте само с шест процента, а бюджетът за отбрана с 10 на сто, това е наистина доста голяма разлика. Това показва, че китайското ръководство е решило да увеличи разходите за отбрана, независимо от всичко“, обобщи експертът.

По думите на военния експерт реалният бюджет за отбрана на Кирай със сигурност ще е по-висок от официално обявените цифри. Но все пак той пак ще е по-нисък от този на САЩ.

Растежът на бюджета с 10 % ще бъде по-нисък, отколкото през 2014 г., когато той нарасна с 12,2%, до почти 132 милиарда щатски долара. В началото на 2014 г. фирма за консултантски услуги и анализ пресметна, че Китай ще похарчи близо 148 млрд. долара за военните си.

Военната експанзия на Китай като цяло е в съответствие с предвидения икономически растеж и размера на нейната икономика, която е втората по големина в света и се очаква скоро да надмине тази на Съединените щати. Независимо от това, все по-мощната китайска армия и нейната модернизация тревожи други азиатски държави. Много от тях са в дипломатически конфликт с Китай през последните години заради териториалните спорове за регионалните морета.

Япония, Виетнам и Филипините са сред най-притеснените, както и САЩ, които са превъзхождаща военна сила в Азия. Съединените щати заявиха, че като цяло те не са страна в териториалните спорове, но искат да се запази стабилността и свободата на корабоплаването в района.

Ху Гунг, пенсиониран генерал-майор от Народоосвободителната армия, който сега е старши консултант в Китай за контрол на оръжейния и разоръжаване асоциация в Пекин, заяви, че очакваното увеличение 10 на сто, е в съответствие с потребностите на икономическия растеж и сигурността на Китай. Той допълни, че тази тенденция ще продължи и в следващите години.

"На глава от населението, военните разходи на Китай остават твърде ниски. Само около 57,000 щатски долара за всеки член на въоръжените сили през 2014 г.“, уточни той и допълни, че това е много по-ниско, отколкото в Япония или Съединените щати."

Ветеранът смята, че в бъдеще растежът ще е толкова голям, че ще изпревари западните страни. „В даден момент средните разходи за всеки член на армията ще достигнат нива, подобни на тези в Япония", посочи той.

Филип Сондерс, военен анализатор към Националния университет по отбраната във Вашингтон, преди сесията на Общокитайското народно събрание, че наред с други неща е важно да се сравни нарастването на военния бюджет с ръста на общите държавни разходи и да се види дали в армията получава по-голяма подкрепа, отколкото другите сектори.

„Последните доклади сочат, че модернизацията и производството на модерни оръжия е една основна сфера, на която се акцентира, посочва д-р Сондърс и добавя, че военните сили в Китай са увеличили своя акцент върху съвместното обучение и реалистични упражнения.

„Аз очаквам увеличението на бюджета да предхожда по-нататъшното разширяване на обученията за подобряване на способността на въоръжените сили и изпълнението на указа за лидерството на комунистическата партия - да са в състояние да печелят войни“, коментира той.

В последните години военната модернизация в Китай бе насочена към флота. Освен възможните конфликти, свързани с териториалните спорове в Източно и Южно Китайско море, много висши военни офицери все още са съсредоточени вниманието си върху възможните сценарии за военни действия с Тайван (самоуправляващия се остров), който Китай смята за част от територията.

Като част от дългогодишно решение, правителството на САЩ одобри продажба на оръжие на Тайван. Според някои чуждестранни военни анализатори, че кабинетът Обама вероятно ще одобри нови продажби скоро.

Друга гледна точка на ръста във военния бюджет е заради борбата с корупцията. От идването си на власт в края на 2012 г., президентът и лидер на партията в Китай Си Цзинпин подхвана широка антикорупционна кампания. Като част от нея бяха разследвани някои от най-силните политически врагове на президента. Така тази кампания му позволи да упражнява много по-голям контрол върху китайските военни, отколкото предшественика му Ху Дзинтао.

Д-р Сондърс заяви, че увеличаването на военните разходи може да доведе и до по-голямо заплащане на служителите като част от усилията за борба с корупцията в армията.

*Анализът е публикуван във в. "Ню Йорк Таймс"

#Китай #бюджет #ръст #увеличение #военни сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »