Йордан Божилов: За МВР трябва компетентност и висок морал

Йордан Божилов: За МВР трябва компетентност и висок морал
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

В МВР трябва да работят хора компетентни и с висок морал. Жалко, че Веселин Вучков подаде оставка - това коментира  пред Novinite.bg Йордан Божилов – анализатор в БАН и председател на Софийския форум „Сигурност“. По другата важна тема от деня, визитата на шефа на ФБР, мнението му е, че за България възниква сериозна заплаха в периода, в който много терористи от "Ислямска държава" преминават от тук, завръщайки се по родните места.

Какво ни разкриват днешните събития в сектор сигурност, г-н Божилов? Как да тълкуваме отказа на премиера да освободи главния секретар на МВР, докато у нас е шефът на ФБР, оставката на министъра?

Честно казано, за мен е изненада оставката на Вучков. Да, имало е различни мнения по въпроса дали да се сменят или да не се сменят, но трябва повече от самите актьори да се събере информация – от министър-председателя и от министъра. За мен е напълно разбираема позицията на Вучков. Той трябва да работи с главния секретар пряко. Той  има явно своите виждания, поради което е направил това предложение. Още повече, ако се потвърдят всички неща, които излязоха около разработкката „Червей“ за източване на масивите на МВР, за мен това е много логично предложение. Дотук с това, защото повече информация нямам.

Колкото за Коми – самото посещение не е изненада. Трябва да се има предвид ситуацията, в която се намира България от гледна точка на рисковете, свързани с тероризма,  с корупцията.  Трябва да се види какво е портфолиото на този човек. Той отговаря именно за тероризма и неговото противодействие, за кибернетичния тероризъм, за борбата с шпионажа и за антикорупцията.  По всички тези неща той има за какво да разговаря в България. Ако се погледне ситуацията в Близкия изток, може да се очаква опит за минаване през България на терористи от „Ислямска държава“. И тук е много сериозен въпросът какво да се прави с тези терористи. И това според мен е една от сериозните заплахи за България. Защото ако тръгнем да ги задържаме, това може да ги обърне срещу България.

Директно да застраши наши граждани, така ли?

Представете си, ако не им се оставя друга възможност, те ще търсят противодействие. Глобално не е решен въпросът какво да се прави с чуждестранните бойци, които се връщат по родните си държави. Дали да се арестуват и да се изолират в затвори, в лагери и т.н. или да се търси някакъв начин за тяхната реинтеграция в обществото - чрез психологическо въздействие, опит да се включат в техните социални среди и т.н.

Нямаме информация това да се случва в някоя държава -  и в САЩ не са действали досега така с терористите, които залавят?

За Европа това са около 5000 човека. Това е малка армия. Какво ще ги правим тези хора? Има две виждания в средите на сигурността – едното е, че трябва да бъдат арестувани и вкарани в затворите, което  може да ги радикализира и те - като нямат друг изход - ще извършат терористични актове в знак на противодействие. И второто е да се социализират. Ама дали ще стане това? Дали като ги оставим на свобода няма да прибегнат до насилие? Не е решен този въпрос. За нас проблемът е, че ако тръгнем да ги арестуваме, това може да провокира техни действия срещу България. И това е моята теза, че трябва да бъдат контролирано пропускани, наблюдавани заедно с други служби и да се работи индивидуално, но вече на територията на страната, от която са. Там, където те се прибиарат. Да не застрашим излишно България.

Ние имаме хора, арестувани по подозрение, че симпатизират и че евентуално биха били поддръжници на радикалния ислям...

Да, има обвинени – Ахмед Муса е заподзрян за такава дейност. Но има данни, че криминални групировки, не само такива като Муса, оказват съдействие. Те ги прекарват през границата, изготвят им паспорти, облекчават ги по всякакъв начин.

Въпросът е според вас тези хора трябва ли да ги социализираме?

Това е много индивидуално. Трябва да се види какъв е. Ако е бил от заблудените, които са се разочаровали? Има такива хора вече, които се връщат по родните си държави и казват – аз бях заблуден от пропагандата. Той е готов да се разкае, не е като Джихади Джон, който обезглавява заложниците.

Него трудно ще го социализират. Какво друго?

Тревожи ме това, което се говори за източване на информационните масиви на МВР. Това е много сериозен пробив в сигурността и трябва да се направи проверка, да приключи прокурорската проверкадокрай, за да се знае кой какво е направил, защото това е удар срещу интересите на България и срещу нашите съюзници, които са ни давали информация.

Това не е ли продължение на нещо, на което през годините сме били свидетели – създаването на паралелни архиви, паралелни информационни масиви?

Да, в България това се е случвало, често е ставало преди – току се появи някой документ, който е изнесен от  министерство или ведомство по нерегламентиран начин. Но това трябва да се прекрати. Това си е престъпление. И то е удар срещу демократичността на една страна. Не можем да си позволим някой да размахва документи и да държи друг под контрол заради това, че разполага с документ. Това е абсолютно недопустимо. И в крайна сметка е в интерес на цялото общество да се доведе докрай разследването.

Конкретният конфликт, който наблюдаваме сега, е в рамките на управляващата партия, защото министърът е човек на ГЕРБ. Как го тълкувате?

Нека да не го разглеждаме като конфликт. Това е въпрос на лична гледна точка. Защото министърът в крайна сметка не е само длъжност, министърът е и човек.

Създава ли криза тази оставка?

Не. Според мен те имат достатъчно хора. Даже Ципов (бел. ред. - Красимир Ципов е зам.-министър на МВР) би могъл да заеме този пост. Има и други хора, които са достатъчно подготвени, компетентни и с висок морал, което е много важно за МВР. Аз наистина съжалявам, че Вучков подаде оставка.

А трябва ли човекът, който ще поеме тези функции, да извърши въпросните персонални промени?

Аз мога да кажа какаво аз мисля. Човекът, който дойде в МВР, ще си подбере екипа. И вече въпросът ще е дали ще се съгласи да работи с Лазаров или няма.

И с шефа на ДАНС?

Да, но в МВР най-пряката връзка е между министъра и главния секретар. Там, ако няма връзка и добра спойка, просто няма как нещата да се случат. Защото именно през отношението министър - главен секретар работи това ведомство.


#Йордан Божилов #сигурност #министър #Вучков #оставка #ФБР #Коми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »