Плевнелиев и Реформаторите: От правосъдната реформа зависи успехът ни във всичко

Плевнелиев и Реформаторите: От правосъдната реформа зависи успехът ни във всичко
Държавният глава се срещна с ръководството на РБ. На снимката: Радан Кънев, Борислав Великов, Найден Зеленогорски, Иван Иванов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От реформата в секторите "Сигурност" и "Правосъдие" зависи успехът на реформите във всички сектори на българската държава. Необходима е пълна либерализация на пазара на електроенергия в България. Това е общата позиция на президента Росен Плевнелиев и ръководството на Реформаторския блок, които се срещнаха в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили, съобщиха от президентството.

Росен Плевнелиев призова парламентарно представените политически сили да се обединят за постигането на пет приоритетни цели, които да задълбочат европейската интеграция на страната ни.

"До поемането на председателството на ЕС от България през 2018 г. страната ни може да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол, да е в преходния валутен механизъм ERM II, да стане част от Европейския банков съюз, у нас да заработи Енергийният съюз и да отпадне Механизмът за сътрудничество и оценка", коментира президентът Плевнелиев.

Представителите на Реформаторския блок и президентът бяха единодушни, че на предстоящите местни избори трябва да бъде проведен и референдум за промяна на изборните правила. От Реформаторския блок предложиха също така да бъде обсъдено въвеждането на активна регистрация на избирателите, за да се намали купеният и корпоративният вот.

Плевнелиев и ръководството на РБ коментираха да бъде актуализирана Националната стратегия за регионално развитие до 2020 г., която да постави акцент върху развитието на Северозападния регион, да подобри условията на живот и да спре обезлюдяването на населените места. Развитието на региона може да бъде подпомогнато в случай, че реализирането на ключовите реформи започне именно от Северозападна България, подчерта президентът и открои здравеопазването, въвеждането на електронното правителство, образованието.

Росен Плевнелиев отново призова страната ни да изпълни поетия ангажимент за отделяне на достатъчен финансов ресурс в сферата на отбраната.

"Намаляването на средствата за отбрана е погрешен сигнал към партньорите ни от НАТО", заяви президентът и добави, че разбира действията на правителството, което след фалита на КТБ е поставило като първостепенна задача стабилизирането на финансовата система и икономиката.

Президентът отбеляза и необходимостта от законодателни промени във водния сектор, които да внесат яснота по отношение на собствеността и отговорността за поддържането на язовирите и напоителните съоръжения.

"Не по-малко важно е да отговорим адекватно и на препоръките за окрупняване на ВиК-дружествата, за да не загубим предвидените по ОП "Околна среда" 3 млрд. евро, предвидени за развитието на водния сектор в България", подчерта Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Реформаторския блок #РБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници