Посещението на шефа на ФБР в България /Обзор/

Посещението на шефа на ФБР в България /Обзор/
Директорът на ФБР Джеймс Коми се срещна с премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 4 март  директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми посети София, за да се срещне със своите партньори в България. Визитата, чийто домакин беше Държавната агенция „Национална сигурност“, включваше срещи с министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Шефът на ФБР беше в София, за да обсъди силното партньорство между ФБР и правителството на България по въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, киберпрестъпността и организираната престъпност, както и да заяви подкрепа и съдействие в борбата срещу корупцията и за утвърждаване на върховенство на закона.

Директор Коми похвали неотдавнашни съвместни разследвания срещу киберпрестъпления и организирана престъпност, като подчерта ангажимента на ФБР да подкрепи усилията на България в реформирането на съдебната система, утвърждаването на върховенството на закона и справянето с корупцията на всички нива на управлението и наблегна на значението на деполитизираните правоприлагащи институции.

"Престъпността направи света по-малък особено след интернет, така че Америка и България са съседи и трябва заедно, ръка за ръка, да вървим, за да може никой да не избяга от отговорност" - това каза шефът на ФБР Джеймс Коми след разговора си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Ще направим всичко възможно да продължим да работим успешно с България, подчерта Коми.

Премиерът Бойко Борисов също потвърди: ще продължи добрата работа с ФБР.

"Днес се срещнах с директора на ФБР Джеймс Коми. С него обсъдихме темите, свързани с борбата с организираната престъпност, киберпрестъпленията, тероризма, както и операциите, в които сме си сътрудничели навремето. От своя страна Коми ми сподели, че е много щастлив от това, че е наследил тази позиция, за да може отново да работим успешно и да защитаваме двете страни. България ще продължи добрата си работа с ФБР", коментира премиерът Борисов след срещата.

Коми обърна внимание, че е започал наскоро своя десетгодишен мандат като шеф на ФБР и още в началото идва на посещение в България. Той посочи, че връзката със страната ни е изключително здрава.

На срещата с Владимир Писанчев бяха отчетени сътрудничеството между ДАНС и ФБР и конкретните резултати. Акцентирано бе върху постигнатото по линия на противодействие на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, придобити от незаконни дейности, както и на престъпления, свързани с измами с банкови карти.

При посещението си в ДАНС директорът на ФБР посети разположения в Агенцията Национален контратерористичен център, в който участват експерти от всички национални институции.

Директор Коми се срещна и с български възпитаници на Националната академия на ФБР, за да ги поздрави за успешното приключване на това нелеко обучение в Куантико, щата Вирджиния, проведено заедно с техни колеги от САЩ и други страни по света. Директор Коми подчерта необходимостта правоприлагащи агенции и прокуратури да продължат да се обучават и работят заедно, тъй като тези партньорства са жизненоважни за устойчивия успех в борбата срещу престъпността и тероризма.

#киберпрестъпления #престъпност #интернет #ФБР #Джеймс Коми #Коми #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »