Константинов си тръгва, Йосифова печели конкурс в здравното ведомство

Константинов си тръгва, Йосифова печели конкурс в здравното ведомство
Моника Йосифова отказа да коментира съмненията на десницата за нагласен конкурс с аргумента, че поръчката е организирана от Министерството на здравеопазването. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Фирма, собственост на Моника Йосифова, е спечелила проект за 1.7 млн. лева в последния ден от управлението на здравния министър Стефан Константинов, обяви депутатът от „Синята коалиция“ Ваньо Шарков.

Според решение от 21 март 2012 година на Министерство на здравеопазването „Актив Груп“ ЕООД е избрана за изпълнител на информационна кампания, свързана с онкологичните заболявания „Спри и се прегледай“.

„Актив Груп“ е собственост на Моника Йосифова, която съжителства с лидера на БСП Сергей Станишев и двамата имат дъщеря, и чието име нашумя покрай скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

Проектът „Спри и се прегледай“ е от 2009 г. до 2012 г.  за 19 млн. лв., от които 3 млн. лв. са предвидени за информационна кампания, каза още Шарков.

„Това решение е в последния ден, в който министър на здравеопазването е Стефан Константинов. Другото, което прави впечатление, е, че четири от фирмите, които са участвали, не отговарят на условията за участие в конкурса. Човек се пита защо участват, като знаят, че не отговарят на тези условия, и дали това не е предварително подготвено, просто за да има кандидати“, обясни той във вторник, цитиран от Дарик радио и „Дневник“.

„Една от фирмите си е представила ценовата оферта извън плика с останалите документи, което също е нарушение на договора за обществените поръчки. Буди недоумение фактът защо фирмата иска да спечели нещо, пък нарушава Закона за обществените поръчки. В крайна сметка това е фирмата, за която е обявена победата с цена 1.7 милиона лева“, уточни Шарков.

Сините ще настояват новият здравен министър да провери цялата процедура, защото сумата не е малка.

„Искаме да разберем дали има оказан натиск за избора точно на тази фирма“, обясни Шарков.

Пред „Дневник“ Йосифова каза, че все още не е подписала договор с Министерството на здравеопазването, но компанията й е класирана на първо място и в момента тече 10-дневният срок за обжалване.

Моника Йосифова отказа да коментира съмненията на десницата за нагласен конкурс с аргумента, че поръчката е организирана от Министерството на здравеопазването.

Тя каза, че все още не е определена за победител, а компанията й е класирана на първо място по критерия „най-ниска цена“ - по проекта за реклама са предвидени 3 млн. лв., докато фирмата й предлага 1 629 962 лв.

„Правят се инсинуации и това е поредният политически шантаж, за да уязвят човека, с когото живея“, каза още Йосифова.

По думите й има много други рекламни агенции, които също като нея работят с различни правителства, но за тях не се пише.

На пресконференцията си на 15 март по повод скандала с австрийския лобист Петер Хохегер Моника Йосифова потвърди, че е работила с три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов.

Тогава тя каза, че в момента работи по договор с Министерството на икономиката и енергетиката, който бил за 50-60 хил. лв., и имала спечелен договор с Министерството на здравеопазването.

Йосифова заяви готовност да предостави всички документи на парламентарната комисия, която ще проучва фактите и обстоятелствата около лобисткия скандал, свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1.5 млн. евро на Хохегер, разследван в Австрия за подкупване на политици.

От „Синята коалиция“ поискаха новият здравен министър Десислава Атанасова да направи проверка на тази обществена поръчка, а дотогава Комисията за защита на конкуренцията да спре процедурата.

Бившият министър Стефан Константинов не отговаряше на телефона си. Не е ясно дали наследникът му Атанасова е запозната с поръчката и дали ще я провери.

#Стефан Константинов #Моника Йосифова #Ваньо Шарков #Синята коалиция #здравен министър #Министерство на здравеопазването #Сергей Станишев #БСП #Петер Хохегер #Закона за обществените поръчки #Симеон Сакскобургготски #Бойко Борисов #министерство на икономиката и енергетиката #тройната коалиция #Австрия #Десислава Атанасова #Комисията за защита на конкуренцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"