Президентът: Няма да пестим сили, за да опазим българската държавност

Президентът: Няма да пестим сили, за да опазим българската държавност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да пестим сили, за да опазим и укрепим българската държавност. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея, дължим го и на нашите деца. Това президентът Росен Плевнелиев каза в словото си по повод 137 години от Освобождението на България, на площада пред паметника на Цар Освободител.

„Нека пазим и укрепваме българската държавност и европейска перспектива", призова още той.

Държавният глава изрази увереност, че в нашия век на изпитание и предизвикателства, ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем достойни на другите европейски народи.

В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света, ще издигне българското знаме. Нека, когато над главите ни, вятърът развява родния трибагреник не забравяме, че имаше време, когато

нашата нация бе лишена от собствен път на развитие

посочи Плевнелиев.

"Ако днес може да се наречем свободни, това не би било възможно без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България, каза още президентът.

Днес българите заставаме като един

Днес се покланяме пред подвига на всички знайни и незнайни герои. В този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите войни - румънци, финландци, украинци, литовци и други, загинали в освободителната Руско-турско война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва".

По думите на държавния глава, без съмнение, Трети март е онази паметна дата, на която

България се завърна на картата на Европа

Президентът посочи, че свободните българи са тръгнали редом с най-демократичните и прогресивни нации, избирайки европейския път на развитие, защото в основите на българската държавност е вграден духът на Възраждането с неговото светло чувство за дълг и отечество.

„Въпреки тежките и несправедливи каузи на Берлинския договор, те не се отказаха от националния идеал, доказвайки чрез актовете на Съединението и обявяването на Независимостта, че няма да позволят да бъдат отклонени от него”, заяви Плевнелиев.

 

#Трети март #3-и март #3-ти март #празненства #празник #церемония #заря #кулминация #Росен Плевенлиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »