Обявиха Сирийския национален съвет за представител на народа

Обявиха Сирийския национален съвет за представител на народа
Участниците поеха ангажимент да реорганизират СНС и да съставят комисия, която да пренапише неговия правилник. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Мнозинството представители на сирийската опозиция, които се събраха във вторник в Истанбул, признаха късно вечерта Сирийския национален съвет (СНС) за официален представител на сирийския народ.

Конференцията реши, че СНС е официалният представител на сирийския народ, заявиха участниците в срещата в обща декларация, прочетена на пресконференция от опозиционния представител Абдулразак Ейд, предаде АФП, цитирана от Дарик.

Участниците поеха ангажимент да реорганизират СНС и да съставят комисия, която да пренапише неговия правилник.

Декларацията не бе подписана от някои кюрдски фракции, които я отхвърлиха заради липсата на текст в нея за уреждане на кюрдския проблем в Сирия, каза пред АФП представител на тези фракции, цитиран от БТА.

Сирийската опозиция освен това отправи призив към президента Башар ал-Асад да изтегли танковете от сирийските градове до края на деня в сряда, за да прояви добра воля, след като Дамаск заяви, че приема плана на международния посредник Кофи Анан за уреждане на кризата.

„Нямаме доверие в този режим. Ако наистина е сериозен, той трябва да приложи инициативата още в сряда. Не бива да има нито един танк по улиците и военните на режима трябва да бъдат изтеглени“, заяви представител на опозицията на пресконференцията.

Декларацията бе приета, след като държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи призив към сирийската опозиция да се обедини преди конференцията „Приятели на Сирия“ в неделя в Истанбул.

„Приканваме ги да проявят единство в Истанбул“, заяви Клинтън.

Тя подчерта, че трябва да бъдат зачетени правата на всички групи и малцинства в Сирия.

#Сирийския национален съвет #СНС #Сирия #Башар ал-Асад #президент #танкове #Дамаск #Кофи Анан #криза #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #САЩ #Приятели на Сирия #Инстанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"