Борисов: Нуждаем се повече от всякога от смирение и единение

Борисов:  Нуждаем се повече от всякога от смирение и единение
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трети март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни. Това се казва в поздравление на министър-председателя Бойко Борисов по случай Националния празник на България.

Премиерът призова към смирение и смирение и единение, тъй като те са ни нужни днес повече от всякога.
"Уверен съм, че само ако започнем да работим заедно за постигане на националните приоритети, ще успеем да променим съдбата си и да постигнем целите, които като нация си поставяме", казва Борисов.

Премиерът припомни историята, като изтъкна, че свободата ни е факт, благодарение на  смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци.

"На днешния ден през 1878 година в Сан Стефано, две империи – Руската и Османската, сключват предварителен мирен договор, една от клаузите на който е създаването на Княжество България. С този акт българите връщаме своята държавност след близо пет века чуждо управление. Свободата ни обаче не идва даром. Тя е резултат от смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци, които организират широка национална съпротива, провеждат десетки въстания, с които в крайна сметка предизвикват Руско-турската война, и не на последно място – взимат решително участие във войната като опълченци. Затова, 3 март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни", отбелязва премиерът.

По думите му примерът от българското Възраждане ни показва, че сме народ, способен да промени хода на историята, стига да имаме ясна кауза.
„Нека и на днешния 3 март да склоним глава пред подвига на хората, които загинаха, за да живеем ние като свободни граждани. Но да не забравяме и заветът на Васил Левски, че в свободна България, всички граждани, независимо от техния етнически и религиозен произход, ще се подчиняваме на един закон и ще бъдем равноправни“, посочва Борисов.

Той отбелязва, че свободата е право, но и отговорност. „Затова, 137 години след онзи исторически 3 март, трябва ясно да поемем отговорността си към нашите деди и да превърнем родината си в онази просперираща европейска държава, в името на която те пожертваха живота си“, посочва премиерът.

„Пожелавам ви много храброст и силен дух", казва още Борисов. Призивът му към всички българи е да бъдат горди и да помнят онези, на които дължим свободата си.

#Свобода #национален празник #поздравление #Бойко Борисов #Трети март #3-ти март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай