Изслушват Борисов за газовата връзка с Турция

Изслушват Борисов за газовата връзка с Турция
В петък от парламентарната трибуна самият Борисов настоя да бъде поканен, за да представи подробностите пред депутатите от ресорната комисия. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

В рамките на заседанието на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм ще се проведе изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно междусистемната газова връзка с Турция.

В петък от парламентарната трибуна самият Борисов настоя да бъде поканен, за да представи подробностите пред депутатите от ресорната комисия.

Възможно е Борисов да представи подробности и около разговора си с руския премиер Владимир Путин, по време на който трябваше да стане ясно бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“, предаде Дарик радио.

Принципната договореност за междусистемната газова връзка с Турция бе постигната при съвместното заседание на двете правителства в Анкара, като малко след това и български специалисти заминаха за турската столица, за да договорят техническите параметри.

Въпреки че не е в първоначалния дневен ред, очаква се премиерът да бъде попитан и за телефонния разговор с Владимир Путин, в който се очакваше Борисов да съобщи решението си за проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът бе в понеделник и макар че самият премиер ден по-рано обяви, че ще се проведе такъв разговор, съдържанието му е обвито в пълна мъгла, а единственият известен резултат е, че е договорено пътуване на българска делегация в Москва. Това стана ясно от съобщение от руска страна, цитирано от местните медии.

След разговора Борисов отмени всичките си ангажименти, а от правителствената служба подадоха оскъдната информация, че в удобно за премиера време той ще информира депутатите за това какво са си казали с Путин.

Във вторник шефът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов обяви, че за да бъде постигнато намаляване на цената на синьото гориво за България, от „Газпром“ настояват за комплексна изгода от сделката. Тази комплексна изгода обаче не може да бъде предоставена от българското газово дружество.

Гогов не коментира дали става дума за развръзка по някои от големите проекти – АЕЦ „Белене“ или „Южен поток“.

#Газпром #Димитър Гогов #Булгаргаз #Москва #Владимир Путин #Анкара #Южен поток #АЕЦ „Белене“ #Турция #газова връзка #премиер #министър-председател #Бойко Борисов #енергетика и туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"