Захариев ще плати на металурзите, като подпише за „ГОРУБСО”

Захариев ще плати на металурзите, като подпише за „ГОРУБСО”
Въпреки посещението на Борисов при протестиращите, те възнамеряват да продължат с пътните блокади, докато не получат парите си. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Собственикът на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали Валентин Захариев ще изплати забавените заплати на металурзите в момента, когато бъде финализирана сделката с „ГОРУБСО–Мадан“, което може да стане и още в сряда, заяви Захариев.

Истината за кризата в ОЦК – Кърджали, през погледа на собственика на предприятието Валентин Захариев ще бъде представена ден след като премиерът Бойко Борисов заяви намерението си да потърси чуждестранен мениджър за комбината, предаде Дарик радио.

Въпреки посещението на Борисов при протестиращите, те възнамеряват да продължат с пътните блокади, докато не получат парите си.

Във вторник в интервю за Дарик Валентин Захариев обяви, че изплащането на парите може да стане още същия ден, ако бъде подписана сделката за „ГОРУБСО–Мадан“.

По думите на Захариев около 5 млн. лева – или една трета от сумата, която той трябва да получи от сделката, може да отиде за покриване на задълженията към хората.

Подписването на окончателния договор трябваше да е в 18 часа във вторник, но до края на вечерта официално съобщение за постигането на договореност така и не пристигна.

Протестите на работниците в ОЦК – Кърджали, започнаха още в началото на март, но напрежението достигна връхната си точка в началото на седмицата, когато те започнаха да блокират пътя към Хасково, който е в близост до комбината.

На посещение при работниците бяха първо социалният министър Тотю Младенов, а след това и икономическият министър Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов, който ги извести, че е постигнал договореност с банките кредитори да се потърси чуждестранен мениджър за комбината.

Във вторник пред Дарик Валентин Захариев обяви, че не е чувал за тази идея и обясни каква е неговата версия за финансовата криза в предприятието.

„Няма нито един лев приход от декември досега, а заплати се начисляват. Друго нищо особено не се е случило. Заводът не произвежда от декември нищо. Нито един грам метал не е произведен от декември“, коментира той.

На въпрос дали за това са виновни работниците, Захариев бе категоричен: „Не съм казал такова нещо!“.

„Защо веднага казвате това, което не съм казал. Никой не е виновен. Просто не успяхме... Направихме два опита да пуснем завода и двата опита бяха неуспешни. Първия път имаше авария, втория студът и снеговалежът ни хванаха и не можахме да доставим необходимите материали за завода и принудително спряхме. Това е цялата истина“, каза още той.

Въпреки това Захариев се закани още днес да плати задълженията си към работниците, ако бъдат поставени подписи под окончателния договор за „ГОРУБСО–Мадан“.

„Ако банката откаже, не мога да предвиждам за в бъдеще какво ще се случи“, посочи той.

Промяната на собствеността на „ГОРУБСО–Мадан“ бе договорена късно в петък, като управлението на предприятието ще бъде поето от бизнесмена Николай Вълканов чрез обединението „Върба Батанци“. В него влизат „Минстрой“ и КЦМ – Пловдив.

#Минстрой #Върба Батанци #Николай Вълканов #протестиращи #„ГОРУБСО–Мадан“ #икономически министър #Делян Добрев #Тотю Младенов #премиер #Бойко Борисов #Валентин Захариев #ОЦК #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"