Селска полиция ще пази хората и поминъка им?

Селска полиция ще пази хората и поминъка им?
Снимка: Асоциация на българските села
A A+ A++ A

„Създаването на селска полиция е наложително за защитаване на имуществото, реколтата и интересите на агробизнес фирмите и хората в селските райони", каза пред "Дарик" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

В съседна Румъния от години функционира т.нар. Policia rurale (селска полиция), която включва средно по

един участък с 1 патрулна кола на всеки 4-5 големи села

„Във всичките 33 региона, в които имахме срещи, получихме подкрепа за създаването на селска полиция - както от земеделците, така и от кметовете на селата. Темата е много сложна. Затова ще поканим представители от Румъния, където от години функционира селска полиция, да споделят своя опит - как се финансира и как функционира", добави Борисов.

По думите му след проучвания е установено, че

тази полиция може да бъде под формата на публично-частно партньорство

което е най-евтиният вариант за бюджета на държавата. По този начин могат да се използват охранителните структури по села.

„Не изключваме и възможността да бъде изцяло държавна структура или изцяло частна, каза още той. Едно е сигурно - селска полиция трябва да има. Тя би гарантирала както реколтата на фермерите, така и имуществото на хората, които са в селата, както и ще спомогне за намаляването на пътните инциденти по пътищата в селата. Над 65% от тежките катастрофи стават край селата".

#села #полиция #Борислав Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници