Внимание: Рекорден брой пияни шофьори по пътищата на страната

Внимание: Рекорден брой пияни шофьори по пътищата на страната
A A+ A++ A

Близо 250 човека, само през януари, са заловени да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта. При други 230 шофьори дрегерът също е отчел, че са седнали зад волана след като порядъчно са си пийнали.

Това отчита статистиката на МВР за първите два месеца на 2015 г. Обясненията са най-различни - най-често оспорват резултата от дрегера или твърдят, че живеят наблизо и са хванати докато местят колата си или паркират.

Рекорден брой - над 100 книжки са отнети в столицата, а пътните полицаи са засекли шофьор с 2,6 промила алкохол в кръвта. Акции на КАТ има в цялата страна и през почивните дни.

Всяка нощ по

петима пияни шофьори в София остават без книжка

а десетки са глобените за бясно шофиране.

Пияните нарушители се хващат предимно нощем. „Много от тях искат кръвна проба и си мислят, че като идат в болнично заведение, там ще могат да направят нещо и да манипулират резултата от кръвната проба”, коментира пред Би Ти Ви началникът на КАТ-София Тенчо Тенев.

Ако шофьорът

откаже да се тества с дрегер, наказанията са тежки -

24 месеца лишаване от правоуправление, а паричната санкция е над 1000 лв.

Пробационните служби в страната масово работят с осъдени пияни шофьори, на които дават формула за това кога и как се разгражда изпития алкохол. „Пет процента алкохол в бирата, умножено по 500 мл, разделено на 1000 - и това всичко е 2,5 единици. Една бира означава 2,5 единици алкохол съдържа - условно”, обяснява Тенев.

Всяка единица алкохол се разгражда за час. Инспектор Мариана Гелева от Областна служба "Изпълнение на наказанията" в Пловдив обяснява: „Трябва да минат 2 часа и половина от изпиването на една бира и след това вече може да шофира. Но всичко е много относително”.

100 г водка, ракия или уиски ще се разградят за 4 часа

а ако сте пили чаша вино, можете да шофирате след не по-малко от два часа.

Формулите и алкохолните единици обаче са относителни, твърдят лекари. Всеки организъм има различен метаболизъм и разграждането на алкохола зависи от възрастта, теглото и здравословното състояние. Така че за да сте спокойни и да нямате проблеми с дрегера, пийте само след като оставите колата си.

#шофьор #шофьори #дрегер #алкохол #водка #бира #КАТ #Пътна полиция #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"