4 политици от ГЕРБ и 6 олигарси са най-влиятелните българи според „Форбс“

4 политици от ГЕРБ и 6 олигарси са най-влиятелните българи според „Форбс“
Банкерът Цветан Василев е втори сред най-влиятелните българи след премиера Борисов според българското издание на „Форбс“. Снимка; http://tlaka.com
A A+ A++ A

Четирима политици, свързани с управлението на ГЕРБ, и шестима олигарси са в Топ 10 на първата класация за най-влиятелни българи на българското издание на сп. „Форбс“.

„Форбс“ отбеляза една година от стъпването си в България с обявяването на първата класация на най-влиятелните българи, която бе оповестена вечерта във вторник.

Цветелина Бориславова, която участва в представянето на класацията на най-влиятелните българи на сп. Forbes, e единствената дама в Топ 10.

Министър-председателят Бойко Борисов оглавява класацията на списание „Форбс“ за най-влиятелните българи.

Вицепремиерите Симеон Дянков (4-то място) и Цветан Цветанов (8-о място), както и президентът Росен Плевнелиев (5-о място) са останалите политици в класацията, все лица, свързани с управлението на партията на Борисов ГЕРБ.

Шестима олигарси допълват местата в Топ 10 на най-влиятелните българи, начело с шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е на второ място, и Иво Каменов от „Химимпорт“, смятан за един от тримата лидери на варненската групировка ТИМ, на трето място.

Собственикът на „Софарма“ Огнян Донев е шести, като изпреварва класирания на седмо място шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев.

Рекламният бос Красимир Гергов (КРЕС, „Пиеро 97“) е на девето място в класацията, а (бившата) половинка на премиера Борисов Цветелина Бориславова (Българо-американска кредитна банка) е поставена на десето място и е единствената дама в Топ 10.

В списъка няма нито един представител на чалга бизнеса. Дори Димитър Бербатов не е успял да се пребори за първите 10 места.

Критериите, на които трябва да отговарят най-влиятелните, са четири: „Първият е съответната личност върху колко хора има власт, вторият критерий е с колко пари разполага, третият критерий е в каква сфера са тези пари и четвъртият – тези пари и власт дали се използват, за да се променя България“, обясни главният редактор на Forbes Йордан Матеев.

Средната възраст на най-влиятелните у нас е 49 години. Най-младият сред тях е Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ - така изненадващо в Топ 30 на най-влиятелните българи влиза човек извън политиката и големите пари.

Пълният списък включва 30-те личности, които според „Форбс“ имат най-голямо значение за страната към момента на обявяването му.

Подреждането е направено по същите критерии, по които Forbes от много години прави своите класации на най-влиятелните хора в света – върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси, колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.

В Топ 30 влизат 14 политици и държавници, 12 личности от бизнеса и четирима от неправителствени организации с идеална цел. Средната възраст на най-влиятелните българи е 49 години.

В класацията влизат четири жени, а Цветелина Бориславова е единствената дама сред първите десет най-влиятелни българи.

Като сектори от бизнеса най-силно представени в списъка са банкирането, енергетиката и медиите.

Пълният списък с 30-те най-влиятелни българи е публикуван в специалното юбилейно издание на списанието.

Класацията на „Форбс“ на най-влиятелните българи ще бъде актуализирана всяка година, уточняват от списанието.

Ето първите 10 имена в класацията:

1. Бойко Борисов, министър-председател
2. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
3. Иво Каменов, „Химимпорт“
4. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите
5. Росен Плевнелиев, президент на Република България
6. Огнян Донев, „Софарма“
7. Валентин Златев, „Лукойл България“
8. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
9. Красимир Гергов, КРЕС, „Пиеро 97“
10. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банка

#ГЕРБ #Форбс #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Цветан Цветанов #Симеон Дянков #Цветан Симеонов #Иво Каменов #Цветелина Бориславова #Огнян Донев #Валентин Златев #Красимир Гергов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"