Дневната тарифа на тока да поскъпне с 6,62%, а нощната–с 8,9% иска ЕВН

Дневната тарифа на тока  да поскъпне с 6,62%, а нощната–с 8,9% иска ЕВН
A A+ A++ A

Средно със 7 на сто по-скъп ток от 1 юли ще поиска енергото в Югоизточна България ЕВН за клиентите си на ниско напрежение. Другите големи доставччици ЧЕЗ и "Енерго-Про" все още не са съобщили какво увеличение на цената ще предложат на енергийния регулатор.

Процентът, оповестен от ЕВН, се отнася само за увеличение на сегашната крайна цена и не отразява промените в тарифите, които ще поискат всички останали по веригата. Реалното поскъпване на крайната цена зависи от цената на микса на НЕК.

От енергото в Югоизточна България предлагат дневната тарифа да скочи с 6,62% до почти 22 стотинки на киловатчас. За нощната тарифа се иска 8,9% увеличение до близо 11 стотинки за киловатчас. Според ЕВН това ще доведе до увеличаване на месечната сметка с 3,45 лв. до 52,80 лв. при консумация от 200 квтч дневна енергия и 70 квтч – нощна.

Тези цени са формирани при искания за вдигане на процента на технологичните разходи до 10,62%, признаване на невключени в цената 45 млн. лв. извършени инвестиции, нови такива за 137 млн. лв. и разходи за балансиране от 4,75 лв. на мегаватчас.

Вдигане на надценката на крайния снабдител до 3% ще е другият основен момент в предложението на ЕВН.

По същите пера в посока увеличение или пълно признаване на разходите ще бъдат исканията на ЧЕЗ и "Енерго-Про", личи от съобщенията им. Там не са посочени конкретни стойности. От ЧЕЗ ще искат да им се признаят направени инвестиции за 159 млн. лв. за последните две години. От "Енерго-Про" пък планират по 66 млн. лв. капиталовложения в следващите три години.

Само от АЕЦ "Козлодуй" няма да искат промяна на цената от 1 юли. От там обаче напомнят, че НЕК към момента им дължи 140 млн. лв., съобщи БНР.

#ток #цена #ЕВН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"