Учредиха медицински стипендии „Теодора Захариева“

Учредиха медицински стипендии „Теодора Захариева“
Теодора Захариева е първият пациент в България, който осъди държавата за това, че не получава адекватно лечение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Центърът за защита на правата в здравеопазването учреди годишни стипендии за лекари специализанти на името на Теодора Захариева.

„Теодора Захариева е човекът, който доказа, че пациентите могат да отстояват правата си. Тя заставаше с името и авторитета си за каузата на справедливостта и правото на живот на всеки“, се казва в учредителния документ, цитиран от БГНЕС.

Теодора Захариева е първият пациент в България, който осъди държавата за това, че не получава адекватно лечение.

След 13-годишна битка с рака, тя почина на 7 януари 2012 г. на 46 години.

С изключителния си дух и последователност Теодора Захариева даваше кураж и на болни, и на здрави да отстояват не само правата си, но да бъдат смели и да помагат на другите.

Стипендиите се отпускат на лица с образователно-квалификационна степен „магистър по медицина“ с преобладаваща хирургична или терапевтична насоченост.

Стипендиантите се определят с конкурс, който се провежда през април и май, а победителите в конкурса ще бъдат обявени на 10.06.2012 г.

Право на участие имат специализанти по медицина, на които им остава най-малко една година до полагане на изпит за придобиване на специалност и са на възраст до 40 години.

Те трябва да имат общ успех от семестриално завършено образование по медицина не по-малко от 4.50 и общ успех от положени държавни изпити не по-малко от 4.50.

Кандидатите трябва да изпратят попълнена информационна карта и есе на тема: „Защо си заслужава да остана да работя в България“ до 18.05.2012 г.

Комисия провежда интервю с кандидатите, класирани на първите 30 места, от които определя до десет носители на стипендията „Теодора Захариева“ за съответната година.

Стипендиите са в размер на 300 лева месечно и се получават в продължение на дванадесет месеца.

За стипендиантите се въвежда настойничеството от известни личности и представители на финансиращите организации. Настойниците подпомагат специализантите в изграждането на адекватна мотивация и професионална ориентация в процеса на обучение, съобщават още учредителите от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Стипендиантите пък учредяват „Клуб на стипендиантите Теодора Захариева“, който ще има среща веднъж годишно.

#Теодора Захариева #рак #стипендии #медицина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници