Убийството на Немцов е потресаващо, цинично и зверско, коментират наблюдатели

Убийството на Немцов е потресаващо, цинично и зверско, коментират наблюдатели
A A+ A++ A

Политици и наблюдатели в медиите определят убийството на руския опозиционер Борис Немцов като потресаващо, цинично и зверско. В същото време официалната версия на Кремъл е, че става дума за провокация.

„Да бъде разстрелян един от най-видните лидери на опозицията в Русия е потресаващо. Действително е логично да се помисли, че едно такова убийство е провокация”, коментира в "Събуди се” по Нова тв журналистът Чавдар Стефанов.

Разстрелът на руския опозиционен политик, докато спокойно се е разхождал, около 23 часа от минаваща кола на метри от Кремъл е знаково действие. Логично е да се помисли, че такова убийство е провокация преди насрочения на 1 март протест за хляба, смята журналистът.

По втората версия - кой би могъл да е автор на убийството, ако не е от властта, той каза: "Всякакви хора биха могли да го направят, тъй като в момента Русия представлява една абсолютно деформирана като структура държава. Имаше преди 2-3 години гражданско общество, което искаше промени, но всичко беше смачкано”.

Последиците от това убийство биха могли да бъдат различни. Опозицията свиква траурен марш. Но в Русия няма структурирана опозиция. Самият Немцов бе лидер на една от малките партии.

„Опозицията в Русия няма силни позиции, тъй като там всичко е канализирано. В края на краищата всичко се управлява от един единствен център и той е Кремъл", коментира журналистът.

Все пак всичко е възможно - например да се разклати властта, смята Стефанов. Понякога реакцията на руските граждани е неочаквана.

Откъдето и да се погледне, такова убийство е свързано с украинската криза, но е трудно да се предположи как то би въздействало върху общественото настроение в страна, в която има над 80 процента подкрепа за властта която окупира Крим, допълни Чавдар Стефанов.

Медиите в Русия  продължават да излъчват репортажи от мястото на покушението, като допълват картината с коментари на официалната власт.

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович определи убийството на Борис Немцов като цинично и зверско престъпление.

За опозиционния политик Дворкович каза: "Случи се голяма беда. Борис Немцов беше зверски и цинично застрелян. Той беше млад, ярък политик и много талантлив човек".

"Ние дълги години заедно бяхме в руската политика. Той остави много ярка следа в живота на Русия. Това убийство не трябва да остане неразкрито. Ние трябва да работим и да помним, че животът не е шега", каза Дворкович по време на Красноярския икономически форум.

Участниците във форума почетоха с минута мълчание паметта на убития Немцов. Сред участниците във форума има доста хора, които лично са познавали Немцов.

#убийство #Борис Немцов #Аркадий Дворкович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"