Порошенко: Войската се връща, ако сепаратистите нарушат примирието

Порошенко: Войската се връща, ако сепаратистите нарушат примирието
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Войската е в готовност да се върне на фронтовата линия в Източна Украйна, ако проруските сепаратисти не спазват напълно споразумението за примирие, заяви президентът Петро Порошенко, цитиран от "Войс ъф Америка".

Порошенко коментира, че украинската армия „е готова във всеки един момент да се изправи срещу врага“. Той добави, че военна заплаха от изток ще има дори когато примирието се спазва.

По-рано през деня украйнските власти алармираха, че силите на самопровъзгласилите се републики в Донбас изтеглят частично тежките оръжия, а в същото време извършват предислокация и съсредоточаване на силите, предаде Интерфакс.

В съобщението на щаба на армията се казва, че противниковите сили изтеглят въоръжението на разстояние, което може да бъде преодоляно за 30 минути. Според военните експерти, бунтовниците всъщност предислоцират силите си за укрепване на отбраната.

В същото време Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че е изтеглило 250 единици тежко въоръжение от фронтовата линия в Донбас.

ДНР е изтеглила част от реактивните системи за залпов огън „Град“. Сформирана е колона от четири системи, която се изтегля от зоните на въоръжените действия. На мястото присъстват наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

#Петро Порошенко #Украйна #Порошенко #примирие #Източна Украйна #Донбас #Донецка народна република

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »