САЩ гласува в полза на мрежовата неутралност

САЩ гласува в полза на мрежовата неутралност
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Федералната комисия по комуникации в САЩ проведе историческо гласуване, с което реши доставчиците на интернет да бъдат класифицирани като предлагащи общодостъпни комунални услуги и да бъдат поставени под неин контрол. Три на два гласа бяха необходими за историческото решение, според което т. нар. мрежова неутралност* печели поне за момента, съобщава Би Би Си.

В основата на новите регулации беше спор от една страна между доставчиците на интернет, които изтъкват, че инфраструктурата струва пари и че те трябва да могат да си върнат инвестициите – вкл. и като имат различни ценови модели, и от друга – от големи доставчици на съдържание, като „Нетфликс“ например, които са заинтересовани максимален брой потребители да имат широколентов достъп.

Новите регулации ще лишат интернет доставчиците от възможността умишлено да блокират или да забавят уебтрафика чрез създаване на платени бързи линии в интернет. Тази мярка е безспорен израз на това, че никой – било то правителството или корпоративен представител – няма право да контролира безплатния и открит достъп до интернет. Решението подкрепя принципа за неутралност на Мрежата и е победа за поддръжниците на отворения интернет, сред които е и американският президент Барак Обама.

Решението идва след като дебатите по казуса продължиха повече от 2 години. Според него основните промени предвиждат, че:

  •  доставката на широколентов интернет вече се смята за телекомуникационна услуга (а неинформационна), т.е. подлежи на по-строга регулация
  • доставчиците не могат срещу заплащане да блокират определени връзки или да дават предимство на други
  • доставчиците не могат да сключват сделки с фирми, качващи съдържание в интернет, чрез което да действа т.нар. платено приоритизиране - техният продукт да стига по-лесно до потребителите
  • започва регулиране на сделките, определящи как се връзват мрежите на корпорациите, създаващи съдържание, с тези на интернет доставчиците
  • компаниите, смятащи, че са им наложени несправедливи такси от доставчиците, могат да се оплачат директно в регулатора
  • мерките действат както за интернет по оптични линии, така и за безжичните мобилни доставчици.

Технологичните гиганти обаче оспорват новите решения. Гигантът Verizon осъди промяната и коментира, че новите регулации сякаш са писани от хора, идващи от времето на парния локомотив и телеграфа. От компанията дори публикува съобщението си, написано с морзовата азбука, за да онагледи тезата си.

В същото време асоциацията на доставчиците на широколентов интернет най-вероятно ще заведе съдебни дела срещу тази регулация, докато в същото време продължава да лобира в Конгреса за прокарване на законодателство в своя полза. Републиканците ги подкрепя, защото смята, че администрацията прекалява с намесата си в начина, по който американците правят бизнес.

Прогнозира се, че потреблението на световната мрежа ще се удвои през следващите 10 години, а преносът на данни по нея ще скочи 8 пъти. В момента годишно в поддържане и обновяване на инфраструктурата за доставяне на интернет се влагат около 73 млрд. долара. Ако прогнозите се изпълнят обаче доставчиците ще трябва отнякъде да съберат пари за всичко това и чрез приоритизирането те искат създателите на съдържание - например на филми, разпространявани онлайн от фирми като Netflix или YouTube - да си плащат своя дял за инфраструктурата.

Мрежовата неутралност или net neutrality е принцип, според който интернет скоростта към определени уебсайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици.

#доставчици #интернет #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »