Йотова: Оставката е стратегия

Йотова: Оставката е стратегия
A A+ A++ A

Заявената от Георги Първанов оставка е повече политическа стратегия и много по-малко непосредствена реакция на гласуването за дълга. Това заяви пред БНТ членът на Европейския парламент от БСП Илияна Йотова, която бе дългогодишен прессекретар по време на президентския мандат на Първанов.

"Ако Първанов не е начело на АБВ, няма АБВ", убедена е Йотова.

"Не вярвам в посланието за оставката", подчерта тя. "Не вярвам, защото тази пиеса я играем за втори път".

Илиана Йотова припомни, че Първанов е искал да си подаде оставката и при изборите за Европейски парламент през 2014 година, когато АБВ не можа да вкара нито един свой депутат. Става въпрос по-скоро политическа стратегия и отдавна замислено развитие на събитията отколкото емоционално решение, обясни евродепутатът.

"Аз съм от хората, които са убедени, че подкрепата на АБВ за дълга беше решена още в самото начало, но тъй като е много трудно да обясниш на левите си избиратели защо го правиш – нека да не забравяме, че един от етикетите на г-н Първанов през всичките тези 10 години беше “Социалният президент”. Много трудно можеш да обясниш на своите избиратели защо подкрепяш едно решение за нови 16 милиарда", обясни Илиана Йотова.

Решението на парламентарната група на АБВ според нея е било взето по-рано.

За сътрудничеството между БСП и АБВ на предстоящите местни избори Йотова коментира, че след като депутатите от АБВ са одобрили дълга, издигането на общи кандидати ще бъде много трудно. "Кредитът ще трябва да осигури на ГЕРБ победа на всички избори", добави тя.

Дружбата между ГЕРБ и ДПС никога не е била прекъсвана, каза още Илияна Йотова и изрази убеждение, че следващата коалиция ще бъде натези две партии.

#Георги Първанов #оставка #АБВ #Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »