Дянков отчита високи приходи, няма да актуализира бюджета

Дянков отчита високи приходи, няма да актуализира бюджета
Приходите от ДДС са нараснали с 30,4%, съобщиха от министерството на Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма нужда от актуализация на бюджета за 2012 г., сочат данните на Министерството на финансите за първите два месеца.

Спрямо същия период на миналата година данъчните приходи към февруари са нараснали с 13,5%. Приходите от ДДС са нараснали с 30,4%, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Изпълнението на годишния разчет при данъчните приходи към февруари 2012 г. е 14,5% при 13,3% за същия период на предходната година.

При неданъчните постъпления също има подобрение, като изпълнението на годишния разчет за първите два месеца на 2012 г. е 16,1% при 14,3% за същия период на миналата година, отбелязват от министерството на Симеон Дянков.

Въпреки че разходите са се увеличили с 4,8 на сто спрямо същия период на предходната година, и в тази част на бюджета не се наблюдава натиск.

За първите два месеца на годината бюджетната позиция по консолидираната фискална програма се подобрява със 185,4 млн. лв.

„Отчитайки наличните данни, може да се обобщи, че основните параметри по приходите и разходите към момента се развиват съобразно разчетите към ЗДБРБ за 2012 г.“, е заключението от анализа на Министерството на финансите.

От ведомството отчитат и положителни резултати от емисиите на държавни ценни книжа при подобряваща се доходност.

„Резултатът от проведената последна емисия на 26 март е исторически най-ниската доходност от 2,11%, регистрирана по български лихвоносни държавни облигации. Нарастването на доверието и интереса от страна на участниците към аукционите за продажба на ДЦК е недвусмислено доказателство за сигурността на инвестициите в българските суверенни облигации“, подчертават от финансовото министерство.

#Министерство на финансите #бюджет #Симеон Дянков #актуализация #ДЦК #консолидираната фискална програма #ДДС #приходи #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"