11 000 души срещу добива на волфрам във Велинградско

11 000 души срещу добива на волфрам във Велинградско
Клептуза, Велинград Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Около 11 000 души от Велинград се включиха в подписка срещу добива на волфрам в района. Те настояват местната власт да спре отварянето на мината, предаде БНР.

Подписката е внесена в Общинския съвет. Инициативата е на гражданско сдружение "За запазване на община Велинград, като екологичен и чист регион, без рудодобив". Подписката е подкрепена и от хотелиерите в курортния град.

Причината за недоволството на жителите на Велинград е, че добивът на волфрам ще компрометира региона като СПА столица на Балканите. Местната власт е категорично против частен инвеститор да стартира добива на волфрам в района, въпреки че становището на ОВОС е, че рудната дейност няма да окаже негативно въздействие върху околната среда.

За разлика от хората в града жителите на селата около Велинград искат мината да заработи, тъй като безработицата в района е над 90 процента, а основното меню е картофи.

От хотелиерския бранш също остро възразяват срещу инвестиционното намерение.

Повече от година темата с концесията за добив на волфрам във Велинградско е непрекъснато в публичното пространство. Относно исканото разрешение от страна на частен инвеститор, Общински съвет - Велинград прие решение № 102 от месец март 2014 година, с което официално не одобри и не даде съгласието си за реализацията на инвестиционно предложение „Добив и преработване на волфрамсъдържащи руди” от находище „Грънчарица център”, в близост до село Кръстава.

#Велинград #волфрам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"