Британски експерт: Идеята за еврозоната е изначално провалена

Британски експерт: Идеята за еврозоната е изначално провалена
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки че Гърция и Европейския съюз изгладиха разногласията, заплаха от финансова нестабилност вътре в общността все още съществува, заяви директорът на Кралския институт за международни отношения "Чатъм Хаус" Паола Субаки, цитирана от"Форин полиси".

"Европейската парична политика изначално се основава на слаба икономическа политика. Въвеждането на еврото в контекста на различната степен на напредналост на националните икономики доведе до дълбока рецесия, неконтролируми публични дългове и повишаващ се евроскептицизъм. Това стана причина за високите нива на безработицата и понижение на жизнения стандарт в няколко европейски страни", коментира Субаки.

Тя цитира германския икономист Рудигер Дорнбуш, който още през 1996 г. бе казал: "ако някога е имало лоша идея, това е икономическия и паричен съюз на ЕС".

"Икономическият и паричен съюз е политически проект, построен на основата на неправдоподобното предположение, че единната валута и единния пазар могат да надделеят над националните интереси и вътрешната политика. През последните пет години историята показва каква е цената на тези предположения", казва Субаки.

 

 

#Гърция #Европейския съюз #евро #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници