Във ВМА свиват разходите за храна

Във ВМА свиват разходите за храна
A A+ A++ A

Около 22 милиона лева икономии очакват да постигнат във Военномедицинска академия само от промените, които правят в осигуряването на храна за болните. Досега 1 храноден е струвал 12,50, но сумата вече е сведена до 4,50 лв. Разходите се свиват с 41%, очаква се икономиите на годишна база да стигнат 42%.

За това съобщи бТВ в поредна доза разкрития за неизгодни договори във ВМА.

Вратичка в закона позволява болниците да отдават под наем своя площ и апаратура на частни дружества. Засега никой не се ангажира тази практика да бъде прекратена, ако трябва и със спешни законодателни поправки.

Пералното помещение на Военномедицинска академия доскоро е било наето от фирма, която е изпълнявала услугата.

Кантар отчита мръсното бельо на Военномедицинска академия. Преди няколко месеца е отчитал 40 тона месечно, а сега - 12 за същият обем работа. Очаква се, че годишните разходи само по това перо ще се стопят с 87%. Прекратен е договорът и с почистващата фирма. И тук болницата се справя сама срещу една трета от сумата.

Отговорността за предотвратяването на финансови злоупотреби се размива между няколко институции. Пациентските организации виждат спасение единствено в приватизацията на болниците.

"90-те години, държавно предприятие - Кремиковци, всичките тия. Фирма на входа, фирма на изхода. Печалбата се приватизира, загубите се национализират. И накрая тия фирми обезценени ги продават за 1 лев или ги ликвидират или отиват за скрап. Същият ефект е тук!", коментира пред камерата д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Забраната на стопанска дейност на територията на лечебните заведения обаче е на практика невъзможна, признават участниците в разследването на скандала.


#ВМА #Военномедицинска академия #договори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници