Георги Първанов подава оставка заради дълга

Георги Първанов подава оставка заради дълга
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на АБВ Георги Първанов определи гласуването на депутатите от АБВ в подкрепа на тегленето на дълга от 16 млрд. лева като политическа грешка. Той заяви, че ще подаде оставката си на първото заседание на Националния съвет на партията.

„Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка”, каза той в ефира на Нова телевизия.

Заемът бе гласуван от депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ. Първоначалната позиция на партията на Първанов бе, че няма да подкрепят дълга

„Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите”, каза Първанов по повод обрата в последния момент.

Той обяви, че едно е обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, което е убедило групата, друго е ратификацията, което е закон.

„Най-добрата политика е честната политика. Да, има разминаване, но това не оправдава нашите народни представители. Хората си мислят, че декларацията на министъра на финансите има стойността на ратификацията, а тя е закон – това е което тежи, това е което има сила”, обясни Георги Първанов.

По думите му няма да има никакво намаление на дълга с 2 млрд. лева.

„Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект”, каза Първанов.

По думите му ситуацията е много сериозна. „Този, който подценява това гласуване, наистина не си дава сметка колко е важно това”, каза Първанов.

„Като израз на достойнство от моя страна, ще поставя своята оставка пред Националния съвет и пред Конференцията на първото заседание”, заяви Георги Първанов. 

Тогава оставка ще подаде цялото ръководство, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Решението е било взето в сряда вечерта след гласуването на външния дълг. Причината за оставката на ръководството е нарушената комуникация с депутатите.

 

 

#Георги Първанов #подава #оставка #лидер #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"