Канонизират Левски?

Канонизират Левски?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сложено е начало на нова инициатива за канонизирането на Васил Левски. Трима пловдивчани са поискали от българския патриарх Неофит да обяви Апостола за светец. Конкретен повод за желанието им е скандалът около филма „Дякон Левски“.

В отворено писмо до духовния ни глава Георги Найденов, председател на фондация "Помогни на нуждаещите се", Мария Василева директор на Източен европейски образователен център и йеродякон Петър Граматиков, секретар на православните журналисти към "Европрес" молят патриарха да извърши процедурата, съобщава в. "Стандарт".

„Апелираме за спешни мерки за канонизацията на Васил Левски. Наскоро появилото се псевдоподобие на киноизкуство - филма „Дякон Левски”, започна да нанася петна и бръчки срещу образа на Апостола на българската свобода и да развенчава ореола, изграден от поколенията. Последните журналистически разследвания за финансирането на лентата водят към дубайската връзка на Дякона - частна спонсорка с българско име и небългарска душа от емирата Дубай, и поставя въпроса, че създаването на лъжефилма за Левски може да се разглежда като културен тероризъм от страна на "Ислямска държава" или други антибългарски сили", се казва в писмото до патриарха.

По думите на авторите на писмото то няма за цел да създава конфронтация в обществото. Според Георги Найденов, ако Левски бъде канонизиран, това ще е велик ден за България.

Междувременно започна и подготовката за дискусия, както и събирането на подписка в подкрепа на искането Васил Левски да бъде обявен за светец. Във Фейсбук също има няколко групи, които призовават за канонизацията на Апостола.

Канонизацията е правов акт на върховната църковна власт, чрез която след смъртта на някой много заслужил член на Църквата се въвежда в сонма на светиите, като се определя ден за негова прослава и честване, написва му се житие, съставя се в негова чест специална църковна "служба", изписва се образа му на икона и т. н.

Преди години Левски бе канонизиран за светец, но от неканонична структура. Според каноните на църквата обаче две неща възпират канонизацията на дякон Левски за светец. Първото е, че е убил човек и второто, че се е отрекъл от монашеството си. Въпреки това историята помни и изключения като случаят с цар Борис.

В същото време има и твърдения, че революционните идеите и делата Дякона се различават от тези на християнските светии. Според историкът Стефан Чурешки в документите за живота, дейността и идеологията на Левски не могат да се открият качества, превръщащи революционера в светец. „Разбира се това не изважда Левски от страниците на революционната епопея, но го отдалечава от сонма на светците“, посочва той.

#Васил Левски #Левски #църква #писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »