ЕС представи най-амбициозния си проект - Европейския енергиен съюз

ЕС представи най-амбициозния си проект -  Европейския енергиен съюз
Марош Шефчович /ляво/ и Мигел Канете. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес стартираме най-амбициозния европейски енергиен проект, откакто беше създадена Европейската общност за въглища и стомана. Проект, който ще обедини нашите 28 европейски енергийни пазари в Енергиен съюз, ще направи Европа по-малко енергийно зависима и ще даде на инвеститорите предвидимостта, от която те толкова се нуждаят, за да създават работни места и растеж, заяви зам.председателят на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за Енергийния съюз.

Шефчович и еврокомисарят по енергетиката и климатични промени Мигел Канете представиха в сряда стратегията на Европейската комисия за постигане на устойчив енергиен съюз.

Новият съюз е приоритет за Еврокомисията, защото поради застаряване на инфраструктурата, слабо интегрирани пазари и некоординирани политики, потребители, домакинства и предприятия нямат голям избор на доставчик или по-ниски цени на енергията.

Какво означава Енергийният съюз

· Клауза за солидарност: да се намали зависимостта ни от единични доставчици и да можем напълно да разчитаме на съседите, особено когато се сблъскваме с прекъсвания на енергийните доставки. Повишена прозрачност, когато държави от Европейския съюз сключват споразумения за закупуване на електроенергия или газ от страни извън Съюза;

· Енергийни потоци, за които като че ли е в сила пета основна свобода: свободно движение на енергията през границите — със стриктно прилагане на действащите правила — например за разделяне на енергийния сектор и независимост на регулаторните органи, като при необходимост се предприемат правни действия. Преустройство на пазарите на електроенергия, за да бъдат те взаимосвързани в по-голяма степен, с по-голям дял на енергията от възобновяеми източници и по-бързо реагиращи. Задълбочено преразглеждане на държавната намеса във вътрешния пазар и постепенно премахване на субсидиите, вредни за околната среда.

· Енергийната ефективност да бъде на първо място: коренно преосмисляне на енергийната ефективност и нейното третиране като самостоятелен източник на енергия, така че тя да може да се конкурира при равни условия с производствените мощности;

· Преход към общество с ниски въглеродни емисии, което е изградено така, че да е дълготрайно: като се гарантира, че местното производство на електроенергия — включително от възобновяеми източници — може лесно и ефективно да се поема от електроенергийната мрежа; да се спомага за водещата позиция на ЕС в технологично отношение чрез разработване на следващото поколение технологии за енергия от възобновяеми източници и превръщане на Съюза в лидер в областта на електрическата мобилност, като в същото време европейските дружества разширяват износа си и се конкурират успешно на световния пазар.

#Мигел Канете #Марош Шефчович #Шефчович #ЕС #ЕК #енергиен съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"