Асад овладява Сирия по план на Анан

Асад овладява Сирия по план на Анан
Кофи Анан (вляво) преговаря с президента на Сирия Башар Асад (вдясно), 10 март 2012 г., когато двамата се срещнаха в Дамаск. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството в Дамаск прие плана за прекратяване на насилието в Сирия, предложен от специалния пратеник на ООН и на Арабската лига Кофи Анан.

„Сирийското правителство е изпратило писмен отговор, че приема шестте точки от плана, който е подкрепен от Съвета за сигурност на ООН“, съобщи говорителят на Анан Ахмад Фаузи, цитиран от АФП и „Фокус“.

Той посочи, че бившият генерален секретар на ООН смята решението на властите в Дамаск за важна стъпка, която може да сложи край на насилието и кръвопролитията, да позволи оказването на помощ на пострадалите и да създаде среда за провеждането на политически диалог.

Кофи Анан е призовал Башар Асад незабавно да изпълни поетите ангажименти.

„Надяваме се, че всички страни в сирийския конфликт ще сътрудничат в рамките на посредническите усилия на Кофи Анан, за да се създадат условия за политическо решение“, подчерта говорителят на китайското външно министерство Хо Ли.

Бившият генерален секретар на ООН по-рано получи и подкрепата на Москва. Според руския президент Дмитрий Медведев не може да се смята, че оттеглянето на Башар Асад ще реши всички проблеми в Сирия.

„Да се смята, че оттеглянето на Асад означава решаване на всички проблеми, е много недалновидна позиция. Всички разбират, че в този случай конфликтът най-вероятно ще продължи“, заяви Медведев по време на пресконференция в Сеул.

Президентът на Русия подчерта, че би искал „решенията за съдбата на Сирия да не бъдат взимани от уважаемите ръководители на други държави, а от самия сирийски народ“.

Според Медведев мисията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан е последен шанс да бъде избегната гражданската война в Сирия. Междувременно обаче насилието продължава.

Най-малко 13 души са загинали при въоръжени сблъсъци в Сирия. По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека седем от загиналите са цивилни.

Сраженията са се пренесли и на територията на Ливан, след като сирийски войници са преминали границата в преследване на противници на режима.

Сирийски бунтовници са атакували два поста на силите за сигурност в северозападната провинция Идлиб.

Бунтът в Сирия започна с протести срещу управлението на президента Башар Асад през март миналата година. Постепенно протестите прераснаха във въоръжени сблъсъци, като мнозина се опасяват, че може да се стигне до пълномащабна гражданска война.

Според правозащитни активисти от началото на протестите срещу Башар Асад са загинали близо 10 000 души, повечето цивилни.

#Сирия #Дамаск #Кофи Анан #Башар Асад #ООН #Арабската лига #Китай #Русия #Дмитрий Медведев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници