ФИФА няма да компенсира клубовете заради Мондиал 2022

ФИФА няма да компенсира клубовете заради Мондиал 2022
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да има финансова компенсация за футболните клубове заради промяната на датите за провеждане на Мондиал 2022 в Катар. Това стана ясно от думите на генералния секретар на ФИФА Жером Валке.

Вчера (24 февруари) работна група на ФИФА предложи Световното първенство по футбол през 2022 г. да се проведе през ноември и декември, а не както е традиционно през летните месеци. Причина за предложението бе високите температури по това време на годината в Катар.

Всичките шест конфедерации подкрепиха това предложение и сега остава то да бъде гласувано по време на Изпълкома на ФИФА в Цюрих на 19 и 20 март. Така Мондиал 2022 трябва да се състои в периода 26 ноември - 23 декември, когато е разгарът на европейския клубен сезон и се провеждат националните първенства, купите на страните, както и Шампионската лига и Лига Европа.

Председателят на Асоциацията на европейските футболни клубове Карл-Хайнц Румениге обаче заяви, че трябва да има компенсации за финансовите загуби, които клубовете ще претърпят.

"Няма да има никакви компенсации. Ние разбираме, че това не е идеалното решение, но защо трябва да говорим за компенсации? Това се случва еднократно и няма да разруши футбола", категоричен бе Валке. Той допълни, че във връзка с преместването на Мондиал 2022 турнирът за Купата на африканските нации в Гвинея през 2023 г. ще състои през юни, вместо през зимата.

#футбол #Световно първенство #Катар #компенсации #ФИФА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »