Русия пак няма да е „приятел“ на Сирия

Русия пак няма да е „приятел“ на Сирия
МВнР на Русия потвърди позицията на страната, заявена и от президента Дмитрий Медведев (вляво), че ще разчита на усилията на пратеника на ООН за Сирия Кофи Анан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Москва няма да участва в срещата на групата „Приятели на Сирия“, обяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Русия ще се въздържи от участие и във втората подобна среща, която ще се проведе на 1 април в турската столица Истанбул. Страната не изпрати представители и на конференцията на „Приятели на Сирия“ на 24 февруари в Тунис, предават РИА „Новости“ и БГНЕС.

Москва смята, че групата „Приятели на Сирия“ не създава условия за започване на диалог, а по-скоро подготвя външна намеса.

„За съжаление подобен род форуми имат едностранна политическа насоченост. Участниците не търсят възможности за започване на вътрешносирийски диалог в името на прекратяването на конфликта, а напротив, по-скоро подготвят почвата за външна намеса“, каза Александър Лукашевич.

Говорителят отбеляза, че в Истанбул едва ли може да се очаква да бъде изпратен сигнал към сирийската опозиция да прекрати борбата и да търси политическо разрешаване.

„В Москва сме предпазливи оптимисти и ще се надяваме на успех на мисията на специалния представител на ООН и Арабската лига Кофи Анан," добави още говорителят на Външното министерство на Русия.

Заедно с Китай Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, която ще даде зелена светлина за намеса на международната общност в решаването на конфликта в страната.

Русия и Китай се опасяват от развитие на „либийски сценарий“ в Сирия, при който и без това кървавият конфликт, разкъсващ страната повече от година, ще вземе още повече жертви.

#Сирия #ООН #Кофи Анан #Тунис #Истанбул #Александър Лукашевич #Москва #Русия #„Приятели на Сирия“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници