Социолог бяга от „неукия“ Стоичков

Социолог бяга от „неукия“ Стоичков
Според социолога Цветозар Томов присъждането на академична титла на бившия футболист и треньор на националния отбор по футбол Христо Стоичков е срам за Пловдивския университет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обявяването на Христо Стоичков за „Доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет роди скандал, след като уважаван социлог обяви, че напуска висшето учебно заведение от възмущение.

В отворено писмо социологът Цветозар Томов декларира, че напуска ПУ „Паисий Хилендарски“ заради „срама“ с присъждането на академичната титла на Стоичков.

„От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков“, пише в свое писмо до ректора на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов социологът Цветозар Томов, изпратено в неделя.

„Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле“, обяснява мотивите за напускането си Томов.

„Случаят с г-н Стоичков обаче е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек“, заявява социологът, като добавя, че решението да се присъди титлата на Камата „унижава“ всички, свързани с Пловдивския университет.

„Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“, заявява доцент д-р Цветозар Томов, от катедра „Критическа и приложна социология“ на ПУ.

#социолог #Запрян Козлуджов #Цветозар Томов #футболисти #Христо Стоичков #Доктор Хонорис Кауза #ПУ Паисий Хилендарски #Пловдивски университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »