Наши евродепутати единни за българската общност в Македония

Наши евродепутати единни за българската общност в Македония
Снимка: www.modernpolitics.org
A A+ A++ A

Българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Сергей Станишев членове на Комисията по външни работи и на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония, се включиха активно в работата по резолюцията за Македония.

Евродепутатите са единни в опасенията си за нарастващото междуетническо напрежение в страната и призовават всички политически партии активно да защитават фундаменталните права на всички граждани независимо от техния произход.

Благодарение на българските евродепутати бяха приети важни текстове, отнасящи се за българската общност в Македония. Резолюцията насърчава и усилията за съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседните държави-членки на ЕС.

В резолюцията бе включен и текстът, изразяващ съжаление, че откритото заявяване на българска идентичност и/или етнически произход продължава да има отрицателни последствия за много граждани и често води до манипулативно използване на правосъдната система, негативни кампании в средствата за масово осведомяване и неравностойно третиране от страна на работодатели и органи във връзка със социални възможности.

Очаква се Европейският парламент да приеме резолюцията по време на пленарното си заседание през март.

#Ангел Джамбазки #Андрей Ковачев #Сергей Станишев #Македония #българи #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"