Янев: Драшков служил повече на Първанов и Костов, отколкото на държавата

Янев: Драшков служил повече на Първанов и Костов, отколкото на държавата
Ако се вземат питанията или въпроси на един или двама депутати от опозицията, се вижда, че в тях има еднотипни текстове от справката на службите, каза Яне Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков е служил „повече на партийни групировки, отколкото на държавата“, обяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Той посочи, че Драшков е предоставил селектирана информация на хора от кръга на Георги Първанов и на хора от кръга на Иван Костов за един от министрите в кабинета „Борисов“, като целта е била да се дискредитира министърът, въпреки че въпросната информация не уличавала министъра в нищо, предаде БГНЕС.

Яне Янев не поиска да каже кой е министърът с мотива „класифицирана информация“.

Иван Драшков подаде оставка с мотив „лични причини“ същия ден, в който от правителството бяха освободени министрите на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов.

Яне Янев е категоричен, че Драшков не си е дал сам оставката и е убеден, че тя му е била поискана. „Той не е имал изход. Този път капанът е щракнал дори и за най-ловката лисица“, каза лидерът на РЗС.

Яне Янев определи постъпката на премиера Бойко Борисов с отстраняването на Иван Драшков като „изключително правилна, навременна и адекватна“ и смята, че ДАНС ще работи много по-добре, отколкото с Драшков в ръководството.

По думите му предоставената от Иван Драшков информация умишлено е извадена от контекста, „за да послужи на някого“.

„Ако се вземат питанията или въпроси на един или двама депутати от опозицията, се вижда, че в тях има еднотипни текстове от справката на службите“, каза Яне Янев.

Той обясни, че бившият зам.-председател на ДАНС обикновено в края на всеки мандат или през последната година от мандата на съответното правителство започвал „да осъществява търговия с влияние, за да може да се сложи на следващата власт или пък евентуално да си осигури и лоби в евентуално другите властимащи“.

„Не е редно да служи повече на партийни групировки, отколкото на държавата. В РЗС има данни само за един-единствен министър, а информацията, изнесена от Драшков за него, е преди по-малко от два месеца“, каза Яне Янев.

Той посочи, че РЗС излиза с ясна и категорична позиция по отношение на дейността на Иван Драшков „вече 7-8 пъти“.

„Ние считаме, че невинаги тази дейност е била в полза на националната сигурност, напротив: на моменти тази дейност е целяла службите да управляват определени процеси от политическия живот на страната“, добави Яне Янев.

#Иван Драшков #ДАНС #Яне Янев #РЗС #Георги Първанов #Иван Костов #оставка #Трайчо Трайков #Стефан Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »