Грейна реставрирана римска крепост в Кюстендил

Грейна реставрирана римска крепост в Кюстендил
снимка: Росен Христов, И-бизнес.бг ЕООД
A A+ A++ A

Късноантичната римска и средновековна крепост Пауталия – Велбъжд, разположена на хълма „Хисарлъка” в Кюстендил, грейна напълно реставрирана. Това съобщават от Националния исторически музей. Възстановяването е осъществено със средства по европейската програма „Развитие на регионите”, а автор на проекта за реставрация е архитект Юлий Фърков.
 
Крепостта има богата история. Тя е възникнала край топли минерални извори, а по-късно на мястото се е появил и голям град.
Крепостта заема площ от 29 дка, но всъщност е само Акропола на града (през средните векове) – замък на феодалния управител.

Градът пък носи името на млада хубава римлянка, съпруга на изпратения от Рим управител. Тя се влюбила в местен тракийски воин.

Пауталия като по-богат град е имал привилегията да сече собствени пари. Така там се появяват през  ІІ-ІV век най-красивите т.н. колониални монети.

Градът запазил важното си положение и в Българската държава през VІІ-ХІV, когато бил и един от десетте областни центрове.

През 1346 г. деспот Деян (деспот–областен управител) и съпругата му Доя изографисали Земенският манастир, като оставили там и образите си.   

Последният владетел на областта Константин я превърнал в малка независима държава. Той сключил васален договор с турците. Загинал в битката при с. Ровине срещу влашкия воевода Мирчо, заедно с друг турски васал Крали Марко.

Възможно е крепостта да бъде стопанисвана от община Кюстендил за следващите 10 г. Това стана ясно миналата седмица (19 февруари), след като от общината поискаха това от държавата. Дали това ще стане факт, ще се реши по време на следващия общински съвет.

#Римска крепост #Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »