Путин: Апокалиптичен сценарий за война между Русия и Украйна е слабо вероятен

Путин: Апокалиптичен сценарий за война между Русия и Украйна е слабо вероятен
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Апокалиптичният сценарий за война между Русия и Украйна е слабо вероятен. Това мнение изрази руският президент Владимир Путин в телевизионно интервю за “Россия-24″ в навечерието на срещата на външните министри от Нормандската четворка. Путин допълни, че се надява това никога да не се случи.

"Ако споразумението от Минск се прилага, Източна Украйна постепенно ще се стабилизира. Европа има интерес от война точно колкото Русия. Никой не иска конфликт по границата на Европа, особено пък военен“, уточни руският президент.

По отношение на Крим той заяви, че жителите са направили своя избор.

"Хората в Крим направиха своя избор и към него трябва да се отнасяме с уважение. В Русия не бихме могли да се отнасяме по друг начин. Висш критерий за истината може да бъде само мнението на народа", заяви Путин.
По думите му Крим е бил, и ще си остане и руски, и украински, кримско-татарски, и гръцки, и немски. „Крим ще бъде дом за всички тези народи", отбеляза руският президент.

 повод, за чието изявление стана заканата на украинският президент Петро Порошенко, че Киев ще си върне Крим на всяка цена и окачествил референдума за независимост на Крим през март 2014 г. като "фарс" с цел прикриване на руската агресия срещу Украйна.

По-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, че Киев ще се бори с всички сили да си върне Крим, който Москва анексира миналата година.

В същото време изследване на Pew Research Center сочи, че над половината от жителите на САЩ са против страната да доставя оръжия на Украйна.

53% от интервюираните са твърдо против доставката на американска оръжейна продукция за Украйна, а "за" са 41%. Последните събития в Източна Украйна видимо са променили нагласите сред американците. За справка, през април 2014 г. "против" са били 62%, а "за" - 30%.

На респондентите е бил зададен и въпрос "Подкрепяте ли санкциите срещу Русия?" 60% са отговорили положително, а 34% са се изказали против. На въпроса "Какво е отношението ви към президента Владимир Путин?", 70% от анкетираните са отговорили: "Негативно". Симпатии към руския президент са изразили едва 12%.

Проучването е било проведено по телефона в периода 18-22 февруари, като са били интервюирани 1500 пълнолетни жители на САЩ от всички щати.

#Владимир Путин #Путин #Украйна #Русия #война #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »