Горанов убеден: Ако нямаше дефицит, нямаше да теглим 8 млрд. евро

Горанов убеден: Ако нямаше дефицит, нямаше да теглим 8 млрд. евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ако няма дефицит занапред, няма пречка в рамките на договора за заем до 8 млрд. евро да не изтеглим толкова", категоричен бе министърът на финансите Владислав Горанов след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

След като стана ясно, че разполагаемите средства във фискалния резерв на страната ни са едва 500 млн. лева, Горанов изтъкна, че когато се представи реалната информация за състоянието на фискалния резерв, положението изглежда катастрофално. „Не е такова, но трябва да си свършим работата", се зарече финансовият министър и подчерта, че просто се е опитал да представи истината такава, каквато е.

„Не знаете, че има Сребърен фонд или не знаете, че има ядрени фондове", отговори на учудването на журналистите Горанов и напомни, че във фискалния резерв към края на 2014-та година е имало 9 млрд. лв., от които 1,3 млрд. лева не са налични, защото са вземания от ЕС, останалите пари са разпредели в Сребърния фонд, ядрените фондове.

По актуалната тема за великденските надбавки за българските пенсионери финансист номер 1 бе значително по-пестелив от премиера Бойко Борисов. Горанов обясни, че в момента се работи по този въпрос, като надбавките най-вероятно ще се изчисляват спрямо размера на индивидуалните пенсии.

 

#Владислав Горанов #ЕС #Бойко Борисов #Сребърния фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"