Тристранката одобри предложенията на Москов за здравните права

Тристранката одобри предложенията на Москов за здравните права
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в Закона за здравното осигуряване на среща в понеделник. Проектът вече е приет на първо четене от парламента.

Една от най-важните промени, одобрени от синдикати и бизнес, е тази във възстановяването здравните права на неосигурените. Тристранката одобрява идеята на здравния министър Петър Москов хората, които не са плащали здравните си вноски, да внасят дължимото за три години назад накуп, ако им се наложи да ползват медицинска помощ.

Около 1 млн. българи от неосигурените работят в чужбина, припомниха социалните партньори, и не е ясно как ще бъдат възстановени техните права. Едва 150-200 хил. са работещите у нас, които не си плащат вноските.

Предвижда се въвеждането на три пакета със здравни услуги – спешен, включващ само неотложна помощ – за неосигурените; базов пакет с основни медицински дейности – за осигурените; допълнителен пакет – той ще се заплаща и ще се иска допълнителна доброволна осигуровка.

От тристранката поискаха по-силен контрол върху болниците. Синдикати и работодатели настояха още за въвеждане на електронна трудова книжка.

#осигуровки #здравни права #Петър Москов #тристранка #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници