Председателят на УС на EVN България Йорг Золфелнер: Българският електроразпределителен сектор се нуждае от стабилно ниво на инвестиции

Председателят на УС на EVN България Йорг Золфелнер: Българският електроразпределителен сектор се нуждае от стабилно ниво на инвестиции
A A+ A++ A

Интервю с Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България, за „Международно приложение: България-Австрия" на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency.

 

Като австрийски мениджър, работещ в България, как оценявате българската бизнес среда?

Ако погледнете повечето проучвания за правене на бизнес по света, България винаги се споменава като място, където данъчната среда е благоприятна за инвестиции, но има предизвикателства, свързани със скоростта на работа на публичната администрация и ефективността на съдебната система.

Много е направено по тези два въпроса през последните години, но това е продължаващ процес на подобрение на обществените услуги, който не се отнася само за България.

По-конкретно – какво е мнението Ви за енергийния сектор в България като държавна регулация, потенциал и инвестиции?

Както и останалата част от ЕС, България преминава през един постоянен процес на промяна и адаптация на законодателството й към директивите на Съюза. Някои от страните-членки завършиха този процес по-бързо от България – но като цяло става въпрос за дългосрочно ориентиран сектор с високи нужди от инвестииции. Трябва да се отбележи, че качеството на този процес е от основно значение.

Що се отнася до инвестициите в енергийния сектор има няколко области, където трябва да следваме постоянен и стабилен темп на инвестиране, за да постигнем желаното качество.

Такъв е случаят и с електроразпределението, където ни трябват много усилия и инвестиции, за да компенсираме за годините след 1990 г., когато поради икономическия преход те не са правени с такова постоянство.

Същото се отнася и за сектора на централно топлоснабдяване, където има нужда от цялостна политика, насочена не само към производството на енергия – това, което направихме ние с новата ни когенерационна централа в Пловдив – но и за прилагане на мерки за енергийна ефективност на национално равнище.

Какви инвестиции е направила EVN в България до сега? Как оценявате ефектът им върху българската енергетика, икономика, общество?

В края на 2011 г. EVN достигна праг от над 900 млн. лв. инвестиции в енергийната инфраструктура на България от март 2005 г. Това постижение, заедно с нашия проект за когенерация в Пловдив на стойност 100 млн лв бе признато от Българската агенция за инвестиции, която награди EVN като „Инвеститор на годината за 2011 г."

Откакто започнахме дейността си в България, фокусът на инвестициите ни е да подобряваме сигурността на доставките и да предлагаме най-добрите услуги на клиентите си.

Направихме много неща в това отношение и имаме много идеи и планове как да продължим с тази политика, която в крайна сметка има пряк ефект върху качеството на живот и правенето на бизнес.

На базата на това, което казахте, какви са инвестиционните планове на EVN в България? Върху какво ще се съсредоточите бизнес дейностите си в качеството Ви и на чуждестранен инвеститор, и на електроразпределително дружество?

Както казах, инвестирали сме над 900 млн лв в енергетиката на България от 2005 г. насам. Ако погледнем плановете ни за 2012 г., ще видите, че сме предвидили повече от 150 млн лв инвестии в електроразпределение в Югоизточна България,,в топлопреносната мрежа в Пловдив, и в производството на енергия.

Както и досега фокусът ни продължава да бъде върху подобряване на сигурността на доставките, обслужването на клиентите, енергийната ефективност и присъединяване на нови клиенти към  електроразпределителната и топлопреносна мрежа.

Как оценявате удовлетворението на клиентите Ви от услугите на EVN?

Когато става въпрос за поддържане на обратна връзка с нашите клиенти, ние разчитаме на няколко източника. Един от тях е прякото общуване, което поддържаме, чрез 24-часовия ни телфонен център за обслужване на клиенти, където клиентите могат да споделят мнението си или да попитат за информация.

Освен това имаме мрежа от 38 офиса из цяла Югоизточна България, където клиентите могат да обсъдят с нас всички въпроси, които ги интересуват.

Също така използваме проучвания от типа на т.нар. „таен клиент" и проучвания за удовлетвореността на клиентите които са много добър показател за това, което клиентите мислят или очакват от нашите услуги. Много от подобренията, които направихме в работата ни, идват от подобни проучвания, поради което ги смятаме за ценен източник на информация.

EVN обслужва региона, който пострада от наводненият през февруари. Какви бяха щетите и как се справихте със ситуацията на място?

Когато стана бедствието, имахме една-единствена задача – да подсигурим електропроводите и трафопостовете в засегнатите райони, някои от които бяха наводнени, и да възстановим електроподаването, където е възможно и колкото се може по-бързо.

Благодарение на добрата координация с държавата и местните власти, успяхме да възстановим електроподаването много бързо. Изпратихме специалисти на място по време на операциите по възстановяването, започнати от държавата, и с общи усилия успяхме да поставим под контрол положението с доставките на електричество.

Защо има разлики между това, което искат трите електроразпределителни дружества в България от държавния регулатор (ДКЕВР) като разрешение за инвестиции? Цената на електричеството ли е единствения фактор, от който се ръководи регулаторът при одобрение на инвестициите на ЕРП-тата?

По отношение на подхода на EVN, когато изчисляваме ценовото си предложение към регулатора – ние винаги имаме предвид това, от което се нуждае мрежата като годишни инвестиции, за да изпълним очакванията на клиентите си и критериите, поставени от регулатора.

Това е ясен метод, който отговаря на нашата визия и експертно мнение за това, което се изисква, за да следваме политиката си на постоянни и стабилни инвестиции всяка година и да имаме дългосрочно и устойчиво развитие на електроразпределителната мрежа.

От какви мерки (инвестиции, технологии, регулации) се нуждае електроразпределението в България?

Имаме нужда от ясна и дългосрочна визия за това къде искаме да видим сектора след 10 или 20 години, и от дебат за това какво сме готови като общество да инвестираме и какво качество искаме. Нашата визия е, че като поддържаме стабилно нивото на инвестиции и то на разумна цена, можем да отговорим на нуждите на клиентите ни с най-добрата скорост.

Какви са амбициите на EVN България оттук насетне?

Решени сме да продължим процеса на подобряване на услугите ни, да намалим и ограничим броя на прекъсванията и загубите по мрежата, и всичко това с оглед на повишение на удовлетвореността на нашите клиенти.

ТОВА ИНТЕРВЮ НА АНГЛИЙСКИ

#ЕВН #EVN #EVN България #ЕРП-та #електроразпределителни дружества #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес-55
Последно от Бизнес-55

Всички новини от Бизнес-55 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"