Ислямистка групировка плаши с бомбени атентати САЩ, Канада и Великобритания

Ислямистка групировка плаши с бомбени атентати САЩ, Канада и Великобритания
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ислямистката групировка „Ал Сабаб“ плаши с бомбени атентати САЩ, Канада и Великобритания. Терористите разпространиха видео, в което заявяват, че ще атакуват молове в Блумингтън (САЩ), Едмонт (Канада) и Лонгон (Великобритания), съобщава Фокс нюз.

Клипът, който продължава 6 минути, представя джихадистите как приветстват бомбената атака в мол в Найроби, Кения от 2013 г. Тогава при нападението загинаха над 60 души.

Във видеото тарторът на джихадистите носи камуфлажно яке и черно-бяла маска. Той говори с британски акцент, но се предполага, че е сомалиец. Той обвинява кенийските военни сили в Сомалия в престъпления срещу мюсюлманите.
В края на клипът джихадиста призовава последователи на групировката към атака срещу търговските центрове.

От полицията в САЩ съобщиха, че ще увеличат броя на патрулите в търговските центрове.

„Ако някой планира да отиде в търговски център днес, трябва да бъде изключително внимателен“, предупреждава началникът на вътрешната сигурност Дже Джонсън. Той обяви, че Вашингтон приема заплахата сериозно.

Канадското правителство осъди видеото и обеща, че ще вземе предпазни мерки, за да защити хората. Засилва се наблюдението на потенциално застрашените обекти.

Групировката "Ал Шабаб" е базирана в Сомалия. Тя е отговорна за терористичния акт в търговски център в Найроби, при който бяха убити 67 души.

Джихадистите поеха отговорност и за нападението над хотел в сомалийската столица Могадишу миналата седмица (20 февруари). Тогава загинаха 25 души, а 40 бяха ранени.

#терористи #Ал Шабаб #Сомалия #мол #Канада #Великобритания #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"