"Шеврон" се отказа да търси шистов газ в Румъния

"Шеврон" се отказа да търси шистов газ в Румъния
A A+ A++ A

Американската петролна компания "Шеврон" се отказва от проектите си за проучване и добив на шистов газ в Румъния. Според румънската агенция "Медиафакс" официалното съобщение бе очаквано, тъй като резултатите от сондирането на "Шеврон" за шистов газ бяха предимно отрицателни.

"Ние потвърждаваме намерението да се откажем от своите проекти за добив на шистов газ в Румъния през 2015 г.," съобщи за агенцията представител на енергийния гигант в Букурещ. Според него, "решението е било взето след оценка на проектите в Румъния, които в момента не могат да се конкурират с другите от глобалното портфолио на кампанията".

Както пише пресата в Румъния, "резултатите от сондирането в Румъния не оправдаха надеждите, а напредъкът бе твърде бавен, за да има смисъл да се продължават инвестициите". В края на миналата година румънският министър-председател Виктор Понта призна, че проучванията за шистов газ, които извършва "Шеврон" не дават резултат, въпреки значителните инвестиции.

"Румъния губи много усилия да търси това, което в действителност не съществува. Изглежда у нас няма шистов газ", отбеляза премиерът. Според него недостигащите обеми газ Румъния ще купува от руската компания "Газпром".

#Шеврон #Румъния #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »