Споразумяха се: Изтеглят тежкото въоръжение от Украйна

Споразумяха се: Изтеглят тежкото въоръжение от Украйна
A A+ A++ A

Украйна и проруските сепаратисти в източната част на страната подписаха споразумение за започване на извеждането на тежките оръжия от фронтовата линия, съобщи представителят на украинския генерален щаб Олександър Розмазнин.

Заместник-командващият силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин потвърди, че извеждането на въоръженията от Донбас трябва да започне днес.

Изтеглянето на артилерията бе едно от ключовите условия

заложени още в първото споразумение от Минск през миналия септември, но така и не бяха изпълнени. През следващите месеци враждуващите страни продължиха да използват тежкото въоръжение без оглед за разрушенията и загиналите, чийто брой нарасна до днес от 3 хиляди на 5 хиляди и 700.

Изтеглянето на артилерията бе договорено наново по-рано този месец от лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция във второто споразумение от Минск, но бе забавено от сраженията за Дебалцево.

Снощи руският наблюдател генерал Александър Ленцов потвърди, че бунтовническите лидери са се съгласили да изтеглят едрокалибрените си артилерийски системи и реактивните системи за залпов огън. Според договореностите така

ще бъде създадена зона за сигурност по протежение на цялата фронтова линия

с ширина от 50 километра.

Вчера в Донбас започна размяната на пленници между украинската армия и сепаратистите. Разменени са 52 пленени бойци срещу 139 украински военни. Обменът на пленници между украинските сили и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики трябва да завърши на 4-5 март.

Тази сутрин от командването на украинските войски съобщиха, че през изтеклата нощ позициите им са били обстреляни 12 пъти, включително с оръдия и системи за залпов огън, в направленията на Донецк и Мариупол.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон обмисля да наложи нови „сериозни санкции“ на Москва заради нарушенията на примирието. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че санкциите няма да помогнат за решаване на украинската криза.

#Източна Украйна #сепаратисти #въоръжение #Украйна #Дебалцево #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници