"Ислямска държава" обеднявала? Търси пари чрез търговия с трупове...

"Ислямска държава" обеднявала? Търси пари чрез търговия с трупове...
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ислямска държава" (ИД) е в процес на обедняване, поради което търси алтернативни източници на приходи, пише "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

Изданието стига и по-дълеч в твърденията си, посочвайки че терористите продават на кюрдите труповете на техни бойци не цена между 10 000 и 20 000 долара.

Докато осигуряваха финансите си чрез търговия с петрол и откраднати антични предмети екстремистите от халифата се чувстваха добре.

С намаляването на приходите са

били намалени с две трети заплатите на главорезите

Основни причини за финансовите нужди на халифата е съпротивата, оказвана срещу ИД от антитерористичната коалиция, при което се разрушава инфраструктурата в контролирани от терористите територии, което пречи особено на контрабандата с петрол.

Към това се прибавя и падащата цена на черното злато. След прекратяването на разширяването на контрол върху все повече земи секнаха приходите от търговия с антични предмети, допълва изданието.

Общо 20 000 чужденци са въвлечени в конфликта в Ирак на страната на ИД, заяви тази седмица във Вашингтон ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников.

"В този момент

в конфликта в Ирак са въвлечени около 100 държави

Броят на чуждестранните участници, които воюват на страната на ИД, е нараснал от 13 на 20 хиляди", каза Бортников, който участва в срещата на високо равнище във Вашингтон по противодействие на екстремизма.

По думите му близо 1700 руски граждани също воюват в Ирак на страната на ИД, като броят им се е увеличил двойно през последната година. 

Междувременно, американската армия частично разсекрети документи, свързани с идентичността на предполагаемия лидер на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Документите, които са на разположение на електронното издание Business Insider, са заведени през 2004 г., когато почти година Ал Багдади е бил в американски затвор в Ирак. В тези документи той фигурира с истинското си име - Ибрахим Ауад Ибрахим ал-Бадри. Според експерти преди десет години

той е задържан случайно - по време на посещение на свой приятел

който е бил целта на службите за сигурност.

В картона на задържания Ал Багдади в графата "професия" е записано "административна работа/секретар". През 2014 г. според протокола той е бил на 43 години, но информация за месеца и деня на раждането е заличена от военната цензура САЩ, както и данни за близките членове на семейството на Ал Багдади, с изключение на чичо му.

Действията на джихадистката групировка ИД, която завзе голяма територия в Ирак и Сирия, се превърна в един от главните световни проблеми през 2014 година. Групировката, която според ЦРУ наброява около 30 хиляди бойци, провъзгласи на окупираните от нея територии халифат и се стреми да разшири своите завоевания.

#джихад #халифат #ислямска държава #Ал Багдади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници