САЩ и Англия искат нови санкции за Русия

САЩ и Англия искат нови санкции за Русия
Джон Кери и Филип Хамънд. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Малодушното поведение на Русия спрямо Украйна е основната причина САЩ и Великобритания да обсъждат засилване на санкциите срещу Москва. Това стана ясно от думите на държавния секретар Джон Кери преди разговора му с британския си колега Филип Хамънд.

"Ние не смятаме да си играем игрички", заявява Джон Кери, цитиран от BBC. Той определя поведението на Русия от последните няколко дни като "абсолютно цинично". "Русия участва в абсолютен безсрамен и циничен процес през последните дни. Ние разговаряме за допълнителни санкции, за допълнителни усилия, и аз съм убеден, че в следващите дни хората ще стане ясно, че ние няма да си играем игрички и да сме част от това изключително страхливо поведение", обяснява Кери.

На 12 февруари в Минск беше постигната договореност в рамките на Нормандския формат на преговори и подписано споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна. И до този момент двете страни в конфликта си отправят взаимни обвинения в нарушаване на договореностите и продължаване на бойните действия.

Припомняме, че в петък руският президент Владимир Путин заяви, че никой не бива да храни илюзии, че на Русия може да се окаже какъвто и да е било натиск. Изявлението на руския президент дойде като отговор на изказването на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, че Русия не може да продължава да се крие зад "невярното твърдение", че сепаратистите са единствените отговорни за военните действия през последните дни в Източна Украйна.

Малко преди това британското външно министерство публикува снимки от Източна Украйна, на които се виждат най-новите руски ПВО-системи „Панцир-С1" (по класификацията на НАТО - SA-22), което според Форин офис е още едно потвърждение за участието на Русия в конфликта.

Едновременно с това украинският президент Петро Порошенко заяви, че съветникът на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, е ръководил „групите от чуждестранни снайперисти", които стреляха и убиваха протестиращи на "Майдана" в Киев преди една година - информация, която от руска страна бе определена като "пълни глупости, достойни за психиатрия".

#Джон Кери #САЩ #Украйна #Минск #Филип Хамънд #санкции #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници