България извън Шенген - това нито е ефективно, нито справедливо, заяви Станишев

България извън Шенген - това нито е ефективно, нито справедливо, заяви Станишев
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, заедно с лидера на испанската социалистическа партия Педро Санчес и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"Докато двете страни са извън шенгенското пространство не може да има ефективно сътрудничество в сферата на сигурността. Особено в тази ситуация на несигурност и тероризъм в Европа не е нито ефективно, нито справедливо двете страни да продължават да са извън Шенген." Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на среща на високо ниво с лидери на социалдемократическите партии в Европа. На срещата в Мадрид бе обсъдено и влизането на България и Румъния в Шенген.

Станишев добави, че фактът, че двете страни са извън Шенген не отговаря на европейските стандарти. 

В нарочна декларация участниците в срещата отхвърлиха всяка форма на нетолерантност, дискриминация, враждебност или насилие над отделни общности. 

Левите лидери осъдиха и опитите на крайно десните партии да извлекат ползи от тези атаки като отговарят със собствени кампании на омразата. От ПЕС са категорични, че основният отговор срещу терористите и екстремистите е единството. "Всички европейски страни са изправени пред заплахата от тероризъм. Ето защо отговорността в Европа трябва да бъде споделена и отговорът на тази заплаха трябва да бъде единен", коментира още Станишев.

Според участниците в срещата без върховенство на закона не може да има сигурност.

 

#Сергей Станишев #Шенген #България #Румъния #Европа #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"