Реформаторите на ход: Ние сме локомотив, време е да стъпим на педала

Реформаторите на ход: Ние сме локомотив, време е да стъпим на педала
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Реформаторският блок изпълнява ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия. Време е обаче да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите". Това каза Радан Кънев на пресконференция в Поморие след двудневна координационна среща на Реформаторите в събота.

Именно заради скоростта на реформите неговата оценка за първите 100 дни на правителството е много добра, а не отлична. В изказванията си съпредседателят на РБ подчерта усилията в посока на съдебната реформа като важни и посочи, че в рамките на 2-3 месеца НС ще заработи по Закона за съдебната власт.

По отношение на новият заем, готвен от правителството, Реформаторите се оказаха изненадани.

"Начинът по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите, и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф", категоричен бе Кънев.

Според него емисионната политика на правителството и рефинансирането е добра икономическа мярка , която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

По думите му, по-голямата част от сумата - ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Найден Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.

Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд.евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще се направят усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. "Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи", подчерта Зеленогорск и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза.

4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството на Найден Зеленогорски. По думите му реформаторите продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. "Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ", подчерта още Зеленогорски.

#реформаторски блок #Радан Кънев #Найден Зеленогорски #АБВ #ГЕРБ #Поморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай