НЕК искала 15% по-скъп ток заради скока на газа и „AES Гълъбово”

НЕК искала 15% по-скъп ток заради скока на газа и „AES Гълъбово”
НЕК иска увеличение на цената на тока от 15% поради четири причини. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четири са причините НЕК да иска 15 процента увеличение на цената на тока на едро от 1 юли, вместо поисканите в края на миналата годината 4.5 на сто, обяви доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

В интервю за Дарик радио Андонов подчерта, че вероятно обаче за крайния потребител увеличението на електроенергията от 1 юли ще бъде около коментираните 10 процента.

„Причини за увеличаването на този процент до 15 са следните: през този период имаше два пъти увеличение на цената на газта, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества. Другата причина е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници. През целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20 процента”, посочи той първите две причини за исканото увеличение.

„Третата причина – пускането на новата мощност в „AES Гълъбово”, която също не е разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. И четвъртата причина е пускането на ТЕЦ „Брикел" миналата година, от 8 август, след изграждането на сероочистващата инсталация. Досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК, така че аз не очаквам, че регулаторът ще приеме това наше искане. Но това значи, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. Господин Семерджиев трябва да реши този проблем. Аз очаквам, че наистина крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично, и мисля, че ще бъде в рамките на 10 процента за крайния консуматор", добави Андонов.

Директорът на БЕХ потвърди плановете между 10 и 25 процента от акциите на холдинга да бъдат пуснати на фондови борси.

„За приватизация на част от дружествата нямам информация и на този етап не мога до коментирам", каза Андонов.

Той допълни, че въпросът дали проектът „Белене” ще бъде изваден от активите на НЕК – ще стане ясен, когато се разбере ще има ли втора атомна централа или не.

„Българският енергиен холдинг е нужен в момента за енергетиката, иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане финансов оперативен”, добави бившият шеф на НЕК.

На въпрос дали е настроен за битка, в която да спечели мача Андонов подчерта, че мачът не е започнал, така че зависи кой как ще играе в този мач.

„И още повече – в такъв футболен мач има и съдия”, каза още той.

В понеделник бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков написа в „Туитър”: „Зорлем ще загубим мача" по повод смяната на директора на Българския енергиен холдинг. По думите му тази смяна е „поредното самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти”.

„Мисля, че Вие добре знаете кой е съдията. Аз ще отговоря, че аз съм коректен играч, спазвам правилата на играта и не очаквам да получа червен картон от съдията. Това, което е започнато, ще бъде развито. Финансовият интерес в полза на България ще бъде защитен", каза още Михаил Андонов.

#ТЕЦ „Брикел" #AES Гълъбово #газ #БЕХ #Българския енергиен холдинг #Михаил Андонов #НЕК #Семерджиев #Трайчо Трайков #съдия #мач #Туитър #Белене #министър на икономиката #енергетиката и туризма #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"