Уволнение за полицейски шеф заради смъртта на командоса Емил Шарков

Уволнение за полицейски шеф заради смъртта на командоса Емил Шарков
A A+ A++ A

Началникът на отдел "Криминална полиция" в съответната главна дирекция в структурата на вътрешното министерство Атанас Илков е уволнен дисциплинарно заради случая "Лясковец", пише "Преса". Заповедта му е била връчена преди няколко дни.

Това е първият уволнен високопоставен полицейски шеф заради операцията по задържането на 54-годишния Петко Савов на 14 март миналата година, при която бе убит командосът Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени, коментира изданието. Досега отговорността беше поета от двама шефове на полицията във Велико Търново и двама редови полицаи.

Атанас Илков е потвърдил, че е уволнен. Той ще обжалва заповедта пред административния съд.

Наказателната мярка е резултат от възобновената проверка по случая по времето на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Тогава с нея бе натоварен Инспекторатът на МВР, който открил пропуски в работата му. Заради това срещу Илков бе образувано дисциплинарно производство.

Дисциплинарната проверка по случая "Лясковец" бе назначена от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов след жалба на майката на загиналия командос Емил Шарков Ваня Рибчева, която поиска служителите, допринесли за убийството му, да бъдат открити и наказани.

Според запознати, полицейският шеф е изготвил плана за операцията в Лясковец. Уволнен е, защото бил подвел главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че Петко Савов е опасен. Основание за това станал профилът на Петко, който изготвили психолозите от МВР. Проблемът обаче бил в това, че заключението не било заведено по съответния ред в папките и към онзи момент представлявало хвърчащ лист. Вече стана ясно, че профилът на стрелеца е заведен след приключването на акцията. Мотивите са измислени, това, че Петко е опасен, се потвърди по време на операцията, коментираха колеги на Атанас Илков от МВР.

#Лясковец #полицейски шеф #уволнен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"